Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 1390: Legend of Grimrock

Som den Metacritic-junkie jag är håller jag alltid koll på alla senaste resultat under spel-sektionen. Vanligtvis när jag ser något jag inte känner igen resulterar det i ett ”hmpf, IOS” och ett ryckande på axlarna. Men så var där något som inte passade in: Legend of Grimrock II, 86. ”Hmm”, *clickar*, ”PC…”, *börjar läsa recensioner*. Ok, jag ska sluta med det skriftliga teaterspelandet men poängen är att Legend of Grimrock II ser väldigt tufft ut och, för den som inte spelat eller sett del ett, ganska annorlunda. Ett fantasy-RPG (vanligt), i realtid (inget nytt), i första person (Elder Scrolls), där man styr ett party (ok…) med rutbaserad rörelse (ursäkta?). Det hela komponeras till en blandning mellan Dragon Age, Skyrim och Etrian Odyssey, tror jag. Jag är med ens väldigt sugen.

Värd att nämna är förstås också föregångaren, Legend of Grimrock. Iterationerna spelar liknande, skillnaderna ligger främst i att tvåan har en öppen overworld gentemot ettans enda, långa dungeon. Det får mig att tänka på Diablo vs Diablo II, två spel jag hissar högt men där jag ändå håller nummer ett som nummer ett. I övrigt ska Grimrock II utöka klassystem, karaktärsskapande, ja mer eller mindre allt från sin föregångare, men vissa verkar tycka att ettans mystik var mer intressant än tvåans berättelse (nämnde jag Diablo?). Allt som allt låter det som att jag måste ta och testa Legend of Grimrock-serien, och varför då inte börja från början? Nedan är den första videon om Legend of Grimrock 2 jag snubblade över, så jag bjuder på den. Båda Grimrock-spelen kan köpas på Steam.

4 kommentarer

 1. Thomas

  Som den historienörd jag är så finner jag det värt att lyfta fram att spelen är en modern tolkning av Dungeon Master. Ett spel som på sin tid var banbrytande och bidrog till att försäljningen av Atari ST fick en rejäl kick.

 2. Fredrik

  Har bara spelat någon uppföljare till det till Amigan, fast jag kanske minns helt fel.

 3. Pelle

  Ja det fanns ju några stycken, Eye of the Beholder och Ultima Underworld hade väl också det stuket ungefär.

 4. Thomas

  Dungeon Master fick ett par expansioner/uppföljare. Expansionen Chaos strikes back är bäst skulle jag säga. Uppföljaren Dungeon Master II var inte alls lika roligt.

  Lite kul i sammanhanget är att serierna följer varandra i det att ettan enbart utspelar sig i ett grottsystem medan tvåan låter en komma utomhus. 😉