Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 386-388: FF-röra och veckans fynd

Började veckan som vanligt med att uppdatera mig på vilka spel som släpps inom en snar framtid. Kunde lugnt konstatera att det inte var något att bli speciellt upphetsad över. Men sen la jag märke till en sak som gjorde mig minst sagt förvirrad, och en smula upprörd. När större spel släpps idag får vi ofta räkna med att det släpps mer än en utgåva. En standardutgåva och en lite mer speciell utgåva. Ofta finns det också olika typer av förbokningserbjudanden, vilket varierar från butik till butik, bara för att öka förvirringen lite till. När jag snabbtittade på Webhallens hemsida och såg att Finalt Fantasy XIII-2 skulle släppas i fyra (IV) (4) olika utgåvor mådde jag lite dåligt. Så här ser det ut.

Den vanliga utgåvan kostar 499 kronor, ett normalt pris. Inga konstigheter, inga förbokningskrusiduller. Vill du vara lite mer speciell än så och söker en slags nordisk särprägel finns även, den nu allt vanligare, ”Limited Nordic Edition” att tillgå för 549 riksdaler. 50 kronor extra för den där nordiska touchen vi alla letar efter. Här i form av kläder till till Serah och Noel. Vapen till Noel och någon slags extra bossfight. Tycker du att norden mest är kyla och mörker säljs även den mer traditionella samlarutgåvan. Den kommer i en unik (ovanlig, speciell, inte som andra) förpackning, med ett soundtrack, en bok med lite artwork och sex stycken vykort. Det är inte hela soundtracket utan ett urval av låtar som speciellt valts ut av kompositörerna. Bara för dig. Samlarutgåvan kostar 649 kronor.

Nu borde det för allt vad som är rimligt vara nog, men icke. 999 kronor får du betala om du vill ha kronan på verket – ”Crystal Edition”. Med den får du hela soundtracket (4 skivor), ett stycke t-tröja (som aldrig kommer att gå att köpa någon annan stans, någonsin, förutom på Ebay då antar jag), art work-boken, vykorten och nått märkvärdigt tryck jag inte förstår mig på. För den som undrar ingår även spelet i samtliga utgåvor. Är det bara jag som dör lite inombords? Jag är inte den som spottar på en rolig samlarutgåva, men hur i helvete tänker Square Enix här?

Är du på humör för att fynda den här veckan bör du ta en titt hos CDON och närmare bestämt på Yakuza 4 som just nu går för 129 kronor. Det PS3-exklusiva äventyrsspelet har fått lite blandad kritik men mestadels positiv. Jag har bara spelat trean men tyckte det var över förväntan. Ta en titt på den här trailern om du vill se lite mer från spelet.

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Jag håller inte alls med. Ju fler samlarutgåvor, desto bättre. Kingdoms of Amalur har också tre olika specialversioner UTÖVER standardutgåvan (http://limitededitions.reckoning.com/) som tyvärr inte är tillgängliga i Europa (underskriven har dock bett nämnda Webhallen att hämta hem några, ett förslag som ”skickats vidare till ansvarig avdelning”). Så länge utgåvorna faktiskt är ytterst begränsade (vilket de tyvärr inte alltid är) så spelar det ingen roll i antalet varianter som finns.

  2. Andi

    Jag håller med frexxi. Någon måtta får det vara. Om det blir allt för många specialversioner så går det inflation i det hela. Det räcker med en tycker jag, eller max två.

    Klicka förresten på min länk och regga er på vårt nya mysforum om ni vill hålla kontakten med gamla ice Climbers. 🙂