Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 501: Det våras för FIFA 13

Lagom till de stora ligornas säsongsavslutningar och den svenska EM-truppens tillkännagivande nås vi av diverse nyheter kring EA Sports storsäljande fotbollsserie vid namn FIFA. Trots mitt ursprungliga missnöje med FIFA 12 har jag sedan länge kammat in achievementen för 50+ timmar på fotbollsplanen, och jag kickar fortfarande virtuell boll flera gånger i veckan. Ingen är därför lyckligare än jag när vi nu får höra lite om nästkommande upplaga.

Som vanligt pratar man stort och brett om revolutionära upplevelser på planen och att allting kommer vara fantastiskt, men om vi gräver lite på ytan så hittar jag ett par saker som är mer värda att lägga under lupp.

Attacking Intelligence ska få spelarna att agera smartare vid offensivt spel. Låter bra, jag har ju svurit mer än en gång när ens idiotiska medspelare inte tar uppenbara löpningar som skulle leda till frilägen. Det intressanta är dock att motståndarens AI redan behärskat detta moment galant under flera år.

Complete Dribbling ska göra det enklare att dribbla och utmana i en-mot-en-situationer. Tänk Messi. Bokstavligt talat. Det har EA gjort nämligen. Här finns det mycket kvar att önska i FIFA 12 så om de får ordning på detta blir jag lycklig. Just nu är det enklast, dock sällan lyckosamt, att försöka rusa förbi motståndaren istället för att finta upp dem på läktaren.

Touch Control innebär att spelarna ska få svårare att ta emot och behandla bollen. Det ska alltså individanpassas bättre till hur duktiga de verkliga spelarna är på detta moment i verkligheten. Låter som en bra plan, men hoppas inte det påverkar spelet i alltför stor utsträckning. Känns mer som en funktion som bara ska finnas där utan att det märks.

Player Impact Engine sägs vara prisbelönt och finns redan i nuvarande utgåva. Nu ska den ha förfinats och tydligen fungera ännu mer realistiskt. Inget som jag tycker påverkat spelet nämnvärt, men fungerar bra utan att märkas alltför mycket.

Tactical Freekicks ger oss spelare möjlighet att pilla ännu mer med våra frisparksvarianter. Är väl bra att möjligheten finns men fokus borde ligga på att återskapa det system man hade för några år sedan då det faktiskt gick att skjuta en vanlig frispark i mål. Trots att jag studerat klipp på youtube, manualer och lagt otaliga frisparkar så har jag knappt gjort ett enda mål. Något som gick betydligt bättre förr.

New Passes innebär ett par nya sätt att slå passningar. Jahapp. Har inte direkt saknat något passningssätt så ska bli spännande att testa vad de menar.

Mina förhoppningar inför FIFA 13 är bland annat att de gjort det defensiva spelet bättre igen, för det tog katastroflång tid att behärska det någorlunda. Sedan måste den egna AI:n upp på samma intelligensnivå som motståndarna och de tokiga spåren som man tycks fastna i ibland är också kvar. Trots att det kan låta negativt när man granskar FIFA så är det ändå utan tvekan det spel jag ägnar mest tid åt, så misstolka mig rätt. LÄNGTAR till att få sätta tänderna i nästa utgåva.

2 kommentarer

  1. Andi

    Har knappt spelat FIFA 12 även om jag tycker att det var bra. Borde låta bli att köpa 13.

  2. Daniel

    Har knappt spelat Fifa 11… Kanske blir läge för att byta upp sig i år, varannan utgåva brukar fungera bra på EAs sportspel för min del.