Retro, nytt och allt däremellan.

E3 2015: Pelles fem favoriter

Ingen logik, ingen objektivitet. Det här är personligen mina fem främsta saker från E3 2015.

5. Todd Howard

En efter en har industrins stora, erkända designers hamnat i skymundan, ibland av egna val, ibland av de stora företagens vilja och ibland av både och. Under den gångna generationen har vi sett Cliff Bleszinski, Peter Molyneux (skämt åsido), Markus ”Notch” Persson och Ken Levine alla lämna sina poster i rampljuset för att arbeta med mindre projekt i mindre team. Fumito Ueda är inte längre kvar hos Sony. John Carmack och Gabe Newell har till synes frångått den rena spelutvecklingen helt och hållet. Med Insomniacs formsvacka som utvecklare ser vi mer och mer sällan Ted Price framträda, och Warren Spector har efter det första Epic Mickey inte gjort någon glad. Sedan har vi förstås Tim Schafer och Brian Fargo som vänt sig till Kickstarter, nu tillsammans med Yu Suzuki och Koji Igarashi. Största avhoppet var förstås Hideo Kojima, som är den sista att låta utvecklingsteamet bära hans eget namn.

Todd Howard är den starkast lysande stjärnan på de stora utgivarnas stjärnhimmel. Det är inget snack vilka av titlarna i Bethesda Softworks line-up som är mest populära, och det är inget snack om vem som ligger bakom dem. Med tre supertitlar i rad, alla högaktuella för respektive ”Game of the Year” har Howards team på Bethesda Game Studios gått från klarhet till klarhet. Dessutom gjorde han sig bättre på scén än någon annan som visade sig under E3. Todd Howard är spelindustrins sista rockstjärna.

4. Mass Effect: Andromeda

Jag älskar Mass Effect mer än det mesta, och jag kunde inte vara mer nöjd med hur man väljer att fortsätta serien. En ny galax ger mycket kreativ frihet, samtidigt som det finns alla möjligheter att referera till tidigare titlar. Jag gillar också hur konkret titeln är. Vi vet ännu näst intill ingenting om hur spelat faktiskt kommer att spela eller vad storyn kommer vara, men jag är fantastiskt sugen på ett nytt Mass Effect i en ny galax.

3. Star Wars: Battlefront

Ljudfilerna. Modellerna. Texturerna. Star Wars: Battlefront tar inga genvägar, och ser kort sagt förjäkla ballt ut. Dessutom är det Star Wars. Jag älskar Star Wars.

2. Horizon: Zero Dawn

All heder åt Sony och Guerilla Games som lyckats hålla detta spel totalt hemligt under dessa år. Men när man sedan väljer att premiera det med en full demo, då åker hatten verkligen av. Såhär ska man visa upp sitt spel – genom att spela det.

Horizon: Zero Dawn målar upp mässans mest spännande koncept. Ett naturfolk som jagar enorma mechs och undersöker kvarlevorna av vår värld. Jag är ytterst nyfiken på berättelsen bakom denna nya värld, samt hur den ter sig med kontrollen i handen. Dinosauriemechs och hyperavancerade pilbågar, vad kan gå fel?

1. The Last Guardian

Det lustiga är att jag efter E3 inte är mer sugen på The Last Guardian än jag var innan. Av demon att döma är spelet idag förvånansvärt likt den version vi såg glimtar av 2009, och jag såg ingenting som fick mig att trilla av stolen. Men inget av detta spelar roll. Det enda som spelar roll är The Last Guardian finns, det är påväg och vi har fått se det igen. Framtiden är med ens lite ljusare och morgondagens åtaganden känns lite lättare.

1 kommentar

  1. Ted

    Star wars battlefront är den solklara vinnaren! Bara det här klippet som jag såg innan E3 gjorde beslutet enkelt 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=2yKv45X_OIo

    fan, jag har en polare som jobbar på DICE kontor i Stockholm.