En lika stor del av mig avskyr listor som älskar dem. Men om vi struntar i gnället om svårigheterna med att rangordna spel eller annat i någon slags meningslös, personlig, ordning så kan jag konstatera två saker. Nummer ett att listor är underhållande eftersom det är roligt att spegla sin egen smak mot någon annans, man kan både bli glad och frustrerad, vilket är kul. Nummer två är att listor får mig att upptäcka nya saker, att testa spel jag aldrig spelat förut, eller att ge det där boken om spelhistoria en chans. Listor fyller en orienterande funktion.

Att skapa mina egna listor får mig också att på nytt utvärdera spel och att spela saker som stått och samlat damm i hyllan, för att se om de platsar. Eller bara nöjet att få sätta mig ner i en stol och fundera över vad jag gillar eller inte. Nu har vi ju precis levererat en topp-100-lista på sidan men de här listorna är mina egna, utan dialog, konsensus eller kompromisser. Så tycker du att ordningen inte rimmar väl med topp 100 så vet du har jag avviker i frågan. Nu kommer listorna i den här artikelserien knappast ranka hundra spel, eller bara spel för den delen, per gång, jag kommer istället vara mer modest och hålla mig till fem eller tio, beroende på medium, genre, plattform eller något annat mer diffust kriterium. Dessutom tänker jag som sagt inte bara lista spel utan även andra spelrelaterade saker. Som spelmusik, podcasts eller böcker om spel. Allt borde väl gå att rangordna.

Nu då till första listan, vilket får bli en lättsam sådan (utan motivering eller beskrivning) som uppvärmning. 5 bästa youtube-kanalerna om en vill nörda ner sig lite i retroträsket.

5. Luke Morse

4. DF Retro

3. RetroRGB

2. Jeremy Parish (Retronauts)

1. My Life in Gaming