Vilda västern som tema är för mig både intressant och nostalgiskt. Kanske för att jag växte upp med filmer med Clint Eastwood i huvudrollen vars kyliga blick fick den eran att kännas laglös och spännande. Vem vill inte kliva in i rollen som en samlad pistolviftandes hjälte oavsett vilken sida av lagen denne stod på. Temat skulle också inspirera spelutvecklare världen över vilket jag är evigt tacksam för.

Välkommen till en ny listat. Den här gången ligger fokus på den vilda västern. Spel som antingen utspelar sig där eller som tematiskt har en tydlig koppling till den perioden i amerikansk historia. Jag tänker inleda med fem spel som var några av de första jag kom att tänka på när jag skulle skriva den här texten. Men jag har redan en lång lista med spel jag vill lyfta vid senare tillfälle.

Gun.Smoke (Nintendo Entertainment System)

Jag har sagt det förut men jag säger det igen. Gun.Smoke kvalar lätt in på min topp 10 av de bästa NES-spelen någonsin. Och det är under hård konkurrens. En sak är säker, det är den här versionen av spelet som ska spelas, inte arkadversionen. Även om den inte är dålig så är spelet till NES bättre på alla fronter. Det är betydligt mer välbalanserat, kontrollen är bättre och jag vill även hävda att det grafiskt är mer tilltalande på konsol.

Gun.Smoke är en vertikalt scrollande shooter där du som nån slags sheriff ska jaga laglösa med hjälp av hjälpsamma individer som står ute i skottlinjen och säljer vapen och andra hjälpmedel. Du kan också skaffa dig en häst som i princip ger dig extra hälsa för att lättare nå banans mål. Efter ett tag, eller om du betalar för det, dyker banans boss upp. Ta. hand om den och gå vidare. Capcom briljerade under NES-eran och förstod snabbt att det inte räckte med att bara släppa arkadversionen till konsol. Gun.Smoke är ett strålande exempel på det.

Law of the West (Commodore 64)

Du är sheriff i en stad och det är ditt jobb att hålla ordningen. Law of the West är ett dialogdrivet spel som kombinerar smarta konversationsval med att dra din pistol snabbt (nåja). Under en dag på jobbet är målet att klara sig till solnedgången och gör du det som en bra sheriff får du höga poäng. Det innebär att skjuta ner skurkar och hävda auktoritet, snarare än att försöka ställa dig in och undvika strid.

Det innebär också att tala förnuft med mer vänliga stadsbor som då avslöjar att Dalton-bröderna håller på att begå olika brott, vilka behöver hanteras. Law of the West är fyllda av roliga one-liners (- Gamblin’ is the Devils way to poverty) och intressanta karaktärer. Western-känslan är total. Visst, när du väl klarat spelet några gånger och optimerat dina poäng blir det såklart lite väl enkelt. Men det är fortfarande roligt att plocka upp då och då.

Sunset Riders (Super Nintendo)

Om Capcom fick glänsa i västern-sammanhang med sitt Gun.Smoke till NES var det Konamis tur att göra det med Sunset Riders till SNES. Capcom lyckades att göra sin konsolversion bättre än arkadversionen men i det här fallet ska vi vara nöjda med att Konami lyckas hålla sig trogna arkadsläppet. För det är ett fantastiskt spel i arkadhallen som också gör sig riktigt bra till Super Nintendo. Sunset Riders skriker arkad från tidigt nittotal med sin färglada, välanimerade och karismatiska stil.

Du har fyra karaktärer att välja mellan som spelar lite olika och du ska ta dig från vänster till höger för att ta hand om mängder av skurkar för att till slut möta banans boss. SNES-versionen städar upp lite i sann Nintendo-anda och i några fall får det ses som positiva förändringar. Spelet släpptes även till Mega Drive men den versionen skalades tyvärr ner en del jämfört med arkadspelet så har du möjlighet att välja – håll dig till Super Nintendo.

Oregon Trail (Hemdator)

Min fru och ett av mina barn överlevde inte resan mellan Missouri och Oregon. En av oxarna strök också med. Någon stans på vägen tog jag dåliga beslut. Men tanken var aldrig att Oregon Trail skulle vara ett lättsamt äventyr, det skulle lära amerikanska barn om hur livet kunde se ut för amerikanska familjer som sökte lyckan någon annan stans.

Oregon Trail är så kallad edutainment, alltså ett spel som försöker kombinera utbildning med underhållning och det lyckas väldigt väl med den saken. Spelet är framförallt textbaserat med lite grafiska inslag (i den utgåva jag spelar) och nått minispel. Det är alla strategiska beslut som måste tas som gör spelet utmanande. Hur mycket mat krävs? Behöver jag ammunition till mitt gevär? Vad händer om min vagn går sönder? Hur ska jag ta mig över floden där framme? Tänker man fel vid något tillfälle, ja då slutar det som det gjorde för mig. Oregon Trail finns att spela gratis på archive.org och det rekommenderar jag att du utnyttjar.

Wild Gunman (Nintendo Entertainment System)

Ok, jag tänker säga det med en gång. Jag spelar Wild Gunman på MiSTer med en mus. Tanken är såklart att det ska spelas med en Zapper så jag får inte direkt en korrekt upplevelse. Men jag har spelat det tidigare med ljuspistol. Att gå från bistra Oregon Trail till lättsamma Wild Gunman är rätt talande för hur brett det går att använda western-temat i spel. Här ska man helt enkelt skjuta ner bovar, antingen genom att duellera mot dem eller möta vågor av fiender i ett gängläge. Gängläget är roar väl längst med Wild Gunman är väldigt grundläggande och blir tråkigt snabbt, i varje fall med mus. Men viss charm har det väl.