Retro, nytt och allt däremellan.

Fredrik spelar: Heavy Rain – del 8


Shellby och hans partner, Lauren, är något på spåret. En liten pojke dog tydligen för en massa år sedan efter att ha lekt på en byggplats. Hans bror lyckades inte rädda honom. Han dog i regnvattnet. Trumvirvel… kan brodern kanske vara Origami-mördaren? Tänkte lägga till en sak i listan över vad jag aldrig gjort i ett tvspel, fixa äggröra. Men sen insåg jag att jag spelat en massa The Sims.

Inte bara Shellby som är något på spåret, utan även Madison som måste strippa sin väg till information. Herr FBI-agenten nosar också kring samma person och springer rakt på den vi tror är Origami-mördaren. En jävla massa knapptryckningar och han lyckas fly. Saker börjar klarna, lite. Men den som tros vara mördaren är fortfarande på fri fot.

Madison informerar Ethan om att han inte är mördaren. De kysser varandra och kyssen övergår sedan i vuxna aktiviteter. Ethan får reda på att Madison är journalist och då blir det lite bråk. Han är besviken. Nah. Jaja, kom igen nu Heavy Rain jag börjar tappa tålamodet. Ethan förlåter henne. Nu kanske vi kan fokusera på den där mördaren. Kanske? Shaun blir inte direkt yngre.

Den vanliga polisen tycks vara den enda som inte riktigt har snappat upp vem den verkliga origami-mördaren är. De är fortfarande på jakt efter Ethan. Vilket för min del betyder en massa extra knapptryckande. Shellby och Lauren har en massa problem med den misstänkte mördarens pappa. Han vill stoppa vårt sökande (rimligt) och dumpar oss i vattnet, instängda i en bil. Vi lyckas fly. Shellby är pissed, går bärsärkagång med sin pistol och jag tror precis jag har spelat den ballaste scenen i spelet. Jag känner mig precis lika pissed som Shellby och får utlopp för det på ett fantastiskt sätt.

Madison besöker de två små pojkarnas mamma på ett sjukhus, hon är gammal och har problem med minnet. Hon vill ta reda på vad han heter. Tar en stund, men så kommer det. Det viskas så jag får inte höra det, men Madison ser jävligt paff ut. Eh, vad kan detta betyda. Tycks i varje fall vara så att det inte är den rike snubbens son som är mördaren. Ethan? Måste faktiskt erkänna att det kommer lite vändningar jag inte är beredd på och att spelet rycker med mig emotionellt. Heavy Rain jobbar inte direkt i gråzoner men lyckas någonstans med att skapa rätt stämning vid rätt ögonblick. Om det inte vore för alla jobbiga jävla quick time events vore det toppen. Kontrollen i det här spelet är allt annat än bra. Men jag kan leva med det antar jag.

Ethan ställs för ett sista plågsamt beslut. Att dricka ett gift som kommer att döda honom efter 60 minuter. Dåligt med andra ord. Men då får han också reda på var hans son befinner sig. Bra med andra ord. Alternativet är att vända i dörren. I det här läget skulle jag vilja testa att vända i dörren men jag antar att det alternativet inte är ett alternativ. Skål!

Välkommen till världens mest otippade slut. Jag tror mig nu veta vem mördaren är och det är ett fall av, men va fan, hur kunde han göra allt det här. Om det här slutet nu står sig blir jag riktigt besviken. Jag är besviken, Madison bekräftar vem mördaren är och nu är hon såklart i trubbel – igen. Hon klarar sig ur trubblet – igen. Jag ställs inför alternativet att ringa Jayden eller Ethan. Jag ringer FBI vilket känns säkrast. Tänker inte berätta vem mördaren är för det gör mig bara förbannad. Jayden (aka Mr. FBI) och Madison hittar båda Shaun men mördaren är paret i hälarna.

Madison flyr och mördaren sticker efter, samtidigt försöker Jayden väcka liv i Shaun. Det lyckas. Madison ligger dock riktigt risigt till men FBI kommer till undsättning. Frågan är nu bara hur det går för Ethan som är full av gift? Ethan tycks må bra eftersom han, Shaun och Madison är och kollar på lägenhet. Jayden får cred i media, men tycks ha flippat lite efter att ha använt sina AR-brillor för mycket.

Så var det över. Heavy Rain är slut och jag har väldigt blandade åsikter om spelet. Vissa saker var fantastiska andra ytterst mediokra. David Cage (som har skapat Heavy Rain) lyckas berätta en historia på ett dramatiskt och engagerande vis. Men lyckas inte helt hålla i trådarna och lyckas definitivt inte göra en spelvänlig kontroll. Låt mig bara säga så här. Om hans nästa skapelse, Beyond: Two Souls, rättar vissa fel från Heavy Rain kan det bli något över det vanliga. Jag längtar redan.

8 kommentarer

 1. Andi

  Känns tomt att det är slut, åtta vackra och underhållande delar och nu är det slut. Jag är väl som vanligt inte lika cynisk och kritisk angående spelen men brukar nog som regel ge många för högt betyg. klart att kontrollen är jobbig men det är ju för att det hela är på PS3 och inte 360. Imponerande att du höll FBI-agenten levande, jag tog död på honom båda gångerna. Antar att du inte ska spela om det igen, inte direkt i alla fall som jag gjorde?! 🙂

 2. Fredrik

  Kan tänka mig att spela om det igen, men knappast direkt 🙂 Den dåliga kontrollen tycker jag inte har något med vilken konsol det är till, den är bara klumpigt gjord helt enkelt.

  Och tack för beröm!

 3. Andi

  Klart att det hänger på kontrollen, PS-kontrollen är skit och ha ralltid varit. Är gjord för två robothänder. Inte alls formgjuten till människohänder som min älskade 360-kontroll. Nåja. Skulle gärna testat move-varianten på Heavy Rain dock, kan nog göra sig bra tror jag.

 4. Pelle Duveblad

  Ursäkta, men Sony är den enda av konsoltillverkarna som inte behövt byta design på sin handkontroll trots generationsbyten – två, till och med – medan Microsoft och Nintendo har bytt handkontroller på löpande band. Det borde ju tyda på någonting…

 5. Fredrik

  Andi – Har läst att Movekontrollversionen av Heavy Rain ska vara… sådär.

  Pelle – Jag skulle vilja hävda att både 360-kontrollen och PS-kontrollen har sina för- och nackdelar. Spelar jag FPS tycker jag PS-kontrollen har sina tydliga brister, samma sak med bilspel. Men i andra fall (speciellt i fightingspel) har PS-kontrollen klara fördelar.

 6. Andi

  Känner att vi är på väg in i en farlig diskussion om vilken konsol som är bäst och så vidare. Avstår gärna den då jag varit med om för många redan under mina år som moderator. Antar att det hela är en fråga om tycke och smak i slutändan. Själv är jag en sucker för ergonomi så mitt val är enkelt.

 7. Bula

  Frexxi vet var jag står i PS3 vs 360 kontrollerna 😀

 8. Pelle Duveblad

  Jag håller helt med er om att det finns för- och nackdelar med båda, och i mångt och mycket är 360-kontrollen bättre än PS-kontrollen då den faktiskt är formad efter människohänder. Man att gå så långt som att säga att PS-kontrollen är och alltid har varit skit kändes lite motsägelsefullt. Att mina händer har formats efter PS-kontrollen (snarare än tvärtom) genom 3 generationer är ju en annan femma.