Efter att ha missat gårdagens release fick Bravely Default till Nintendo 3DS hänga med hem idag – Deluxe Edition, givetvis. Trots standardinnehåll med konstbok, soundtrack och staty som främsta dragplåster finns det mycket speciellt med denna deluxe-utgåva. Dels är det ett handhållet spel det handlar om, och de får väldigt sällan specialutgåvor av den här kalibern. Dels är den ovanligt komplett, när det blir vanligare och vanligare de vill sälja på oss stackars samlare en rad saker utöver vår nyinskaffade stolthet. Tricket med en liten smal och fånig konstbok för att sedan sälja den riktiga separat är ett alltför vanligt knep, likaså att slänga ned koder för att hämta ljudfiler och guider digitalt – lurendrejeri på hög nivå! Square Enix försöker med Bravely Default ge bärbara rollspelare den låda de förtjänar, men har de lyckats? Låt oss ta en titt.

Redan vid kassan i butiken får jag syn på lådan. Killen framför hämtar ut en likadan (vad är oddsen?) och den är större än jag väntat mig – mycket större. När jag en stund senare får den i handen har den en behaglig vikt, d.v.s. att den är tung. Bra början! Väl hemma med plasten avriven blir jag konfundersam – hur öppnar jag lådan? Den var helt klart delad i mitten på titel-logon, men mina försök hindrades av den påklistrade baksidan. Efter en obehaglig vända med den numer kallade collector’s-öppnar-kniven insåg jag senare att baksidan var till för att tas bort, något jag gillar då man ändå inte vill se fula PEGI-logotyper eller annat lagligt trams på en så vacker sak. Lådan som sådan är helt klart gjord för att behållas, tillverkad i tillräckligt stadigt plastmaterial med ett tunt, strävt tyg på utsidan. I slutändan finns inte mycket att klaga på när det kommer till paketering, där hög kvalitet utan krimskrams är mycket uppskattat.

Efter att ha lyft på locket, som genom ett hål visade en landskapsbild från lådan däri, var konstboken det första som syntes. Stort bredbildsformat med högkvalitetsomslag – så här ska en artbook se ut, om än inte den tjockaste i sitt slag. Det känns dock som att många av sidorna med bilder från utvecklingsperioden gapar lite tomma. Här kunde man tryckt in mer material på sidorna, om inte annat för att fylla resten med fler målningar av miljön eller karaktärerna i deras slutgiltiga form.

Nästa: statyetten. Jag kanske till och med borde kalla det en staty, för det är den här pjäsen som gett lådan sin storlek och vikt. Inga rörliga leder eller utbytbara delar finns, men Agnes står, stor och ståtlig, på en stabil plattform. Medan allt det hårda och tunga gör sitt jobb galant är inte handmålningen perfekt. Trots simpla färgmönster sitter inte alla skarvar på rätt ställen och det känns som att målarna haft en stram tidsplan. Dessutom saknar Agnes attityd. Medan posen är självsäker saknar ansiktet den beslutsamhet som en hjältinna av den här kalibern behöver. Statyn i deluxe-utgåvan av Bravely Default är, trots sin utmärkta byggkvalitet, betydligt mer imponerande på håll än i närbild.

Sist men inte minst har vi då en musik-cd med temamusik. På omslaget heter det ”mini album” och innehåller 10 spår. Pianobitar blandas med stråkar, men överlag överröstar de elektroniskt framställda tonerna orkestern. Efter att ha lyssnat igenom skivan två gånger har jag ett gott intryck av spelets soundtrack med några riktigt trevliga spår, men det hela känns som ett smakprov med highlights och mycket hänger givetvis på hur det implementeras i gameplay och cutscenes. Oavsett är det alltid trevligt att få en fysisk cd-skiva, och inte minst ett riktigt cd-fodral.

Trots att lådans densitet inte ligger på Blizzard-nivå och att varken konstboken eller musik-cd:n riktigt fyller ut sin fysik med material är Deluxe Edition verkligen ingenting som Bravely Default behöver skämmas över. Kanske att storleken och omfattningen var väl tilltagen för denna handhållna och i namnet originella titel, och kanske att statyn inte riktigt lyckas utstråla samma tyngd som den faktiskt bär. Men med bästa möjliga byggkvalitet, kompletta fysiska medier samt en överlag clean finish är Bravely Default Deluxe Edition den bästa samlarutgåva för handhållna spel som går att få tag i.

Förpackning Artbook Staty Soundtrack Tillgänglighet Pris Betyg
5 4 3 4 Ytterst begränsad 929:- och uppåt 4/5