Retro, nytt och allt däremellan.

Spel du borde ha spelat: PS3

Det finns alltid spel som rinner mellan fingrarna. Spel som inte marknadsförts ordentligt, släppts på senhösten i ett myller av andra spel eller som man helt enkelt gav fan i eftersom det inte passade just då. Men det kanske det gjorde? En enorm kulturskatt ligger där ute och väntar och i den här texten ska jag göra mitt yttersta för att gräva fram den. Men nog om mina skattjaktsfantasier. Första delen i den här artikelserien kommer att sikta strålkastaren mot Playstation 3, för det är en konsol som får på tok för lite uppmärksamhet. Men vi på tvspelsdagboken.se diskriminerar aldrig mot något som surrar, lyser eller kommer med handkontroller. Här kommer fyra spel du absolut måste testa.

Sports Champions
Kinect, kinect och mer tjat om kinect. Varför pratas det aldrig om Playstation Move? Antagligen för att den tekniken redan var beprövad och tydligen hade några personer redan köpt ett Nintendo Wii. Men har du någonsin funderat över hur det vore att spela Wii Sports, fast med brutalt exakta kontroller? Sports Champions må vara ett slags teknikdemo för Playstation Move men det bryr jag mig inte om, för kul är det. Kontrollen sitter som en smäck och till en början svär jag över att den pingisteknik som fungerade så väl i Wii Sports Resorts inte tycks vara till någon hjälp alls i Sports Champions. När känslan väl sitter där, blir varje vunnen boll en seger.

Pingis i all ära. Det är en annan sport som sticker ut mest i den här samlingen, nämligen boule. Handen på hjärtat hade jag nog aldrig i min vildaste fantasi tänkt mig att boule skull göra sig som ett moment i Sports Champions. När jag först läste om att det var inkluderat ryckte jag mest på axlarna och litade istället på att pilbåge, frisbee-golf och pingisen skulle ta all min tid – så blev det knappast. Jag har spelat mer boule än något annat, för med den exakta kontrollen blir varje match en kamp om centimetrar och i hemmets lugna vrå blir svordomarna betydligt mer kreativa än på en boulebana någonstans i landet.

Everybody’s Golf World Tour
Ok, jag har en förkärlek för gulliga spel. Många avfärdar gulliga spel som tramsiga eller barnsliga men gulliga spel kan vara precis lika tekniskt kompetenta som deras realistiska kollegor. Titta bara på Animal Crossing – en ganska exakt livssimulator om du frågar mig. Jag har även en förkärlek för golfspel och kan inte minnas att jag missat något i Tiger Woods-serien under de senaste åren. Även om den enda uppdateringen var nya byxor.

Everybody’s Golf debuterade 1997 till Playstation men jag spelade det först på min Playstation Portable. Under de inledande minuterna stirrade jag mest på de vansinniga karaktärerna och skrattade åt att caddien sa så fåniga saker. Efter ett tag föll dock allt på plats. Jag lärde mig finesserna i spelet och insåg att det faktiskt fans ett ordentligt djup och inte bara möjligheten att låsa upp fantastiska klädesplagg. Om du har avfärdat Everybody’s Golf World Tour för att det ser för gulligt ut är det bara att knäppa dig själv i pannan och tänka om.

Flower
Flower, åh flower. Antingen kommer man att hata det eller älska det. Min rekommendation är att luta sig tillbaks i soffan och älska det, spelhat kan man reservera åt Tony Hawk’s Ride eller Rise of the Silversurfer. Men Flower är ju inget riktigt spel? Näe, men boule är knappast en riktigt sport men det är hur kul som helst.

Även om Flower kanske mer kan liknas vid en avslappningsövning än ett traditionellt spel lyckas det få mig som fastklistrad i soffan. Från första vindpust till sista. Din uppgift är att göra världen fin och grönskande igen genom att styra vindpustens riktning, samla på dig blomblad och bara slappna av. Det är dessutom en av få titlar som lyckas använda six-axis-funktionen på ett bra sätt.

Pinball Hall of Fame: The Williams Collection
Sista spelet i den här artikeln är magiskt men kräver lite detektivarbete. The Williams Collection är nämligen inte släppt i Europa och dessutom ganska svårt att komma över. Som tur är Playstation 3 regionsfri och med lite sökande går det att komma över denna skatt. Har du någon som helst kärlek för flipper, men vanligtvis svär över dålig fysik när du utövar det i virtuell form, går det inte att ignorera det här spelet.

The Williams Collection har ett gäng licenserade Williams-bord. Vissa av de äldre borden känns lite väl ålderstigna men med namn som Whirlwind, Medieval Madness och Taxi i samlingen blir ett köp oundvikligt. Ge dig ut på det världsomfattande informationsnätverket och börja leta nu.

[nggallery id=missadespelps3]

3 kommentarer

  1. Johan

    Håller fullkomligt med om Flower! Ett helt fantastiskt spel som fler borde testa! Borde kanske ta mig en titt på de andra spelen med

  2. Fredrik

    Det borde du helt klart 🙂 Alla måste testas

  3. Jonas

    Åh, nu fick jag akut Flower-sug. Måste få tummen ur och kolla upp vad som egentligen är fel med min PS3a.