Spelåret 2013 är snart över och enligt alla konstens regler är det då dags för en sammanfattande topplista. Tvspelsdagboken har sammanträtt och lyckats enas om fem titlar som gjorde extra stort intryck på oss i år. Med nya konsoler, storslagna epos, småskaliga guldkorn och lysande återkomster var detta ingen lätt uppgift men vi lyckades hur som komma fram till en lista vi alla kunde stå bakom.

För att tillgodose samtliga tre egon och inte skapa allt för stor osämja i gruppen börjar vi med våra högst personliga topplistor. I dessa lyfter vi fram fem personliga favoriter från spelåret 2013, utan kompromisser och konsensus. Men nog snackat, här kommer fyra listor med titlar ingen borde ha missat, med spel alla borde spela. God fortsättning och mycket nöje.

1. The Last of Us
2. Super Mario 3D World
3. Grand Theft Auto V
4. Diablo III
5. Resogun

Störst intryck i år gjorde Sonys Playstation 3-exklusiva The Last of Us. Ett spel som tog berättandet på allvar och hade ett välskrivet manus med trovärdiga karaktärer. Utvecklarna Naughty Dog visade också upp en känsla för detaljer i både miljöer och dialog som faktiskt saknar motstycke i spelvärlden. Det låter stort att säga det men Last of Us är ett minne för livet.

Jag var inte supersåld på Super Mario 3D World förrän recensionerna väl trillade in. Briljant och unik bandesign gjorde att jag hela tiden satt med ett leende på läpparna. Dessutom blev mitt köp av Wii U mer rättfärdigat.

GTA IV var egentligen bara riktigt bra när det var nytt och har åldrats bedrövligt. Därför var det befriande när GTA V släpptes. Äntligen vettiga kontroller och ett bra check point-system. När Rockstar visade upp GTA V första gången var det många som trodde det var next gen-versionen som visades. Det var det inte, vilket är ett kvitto på deras talang och att göra ”tre” karaktärer till huvudpersoner var ett genidrag. En klyschig historia, stundtals risig bilduppdateringsfrekvens och avsaknad av en eller flera kvinnor i huvudrollerna till trots hindrade inte GTA V från att bli ett av årets bästa spel. Kanske det bästa GTA-spelet som gjorts.

Att Diablo III kom med på listan är överraskande. Jag har ingen relation till serien sedan tidigare och köpte det mest på Fredriks rekommendation. Jag blev helt fast och smått beroende av att loota och levla färdigheter. Till slut blev det även ett köp av Playstation 4, trots avsaknaden av de riktigt tunga titlarna. Därför är det extra roligt att Playstation Plus-spelet Resogun lyckades underhålla på den här nivån.

Sen har vi det dåliga samvetet som alltid infinner sig den här tiden på året. Det finns en hel del spel (Bioshock: Infinite, Brothers, Tomb Raider m.fl) som inte fått vara med och tävla om platserna i år. Dessa hamnar på att-köpa-listan 2014.

1. Super Mario 3D World
2. Diablo III
3. Resogun
4. Animal Crossing: New Leaf
5. Papers, please

Jag trodde verkligen det här skulle bli listan där jag lyfte fram något missat ur backloggen eller hyllade ett retrospel eller två. Men icke. Den här listan handlar bara om 2013 och vilket 2013 det har varit.

2013 var året då Papers, Please slog mig med häpnad. Ett spel som på ytan handlar om att sitta i en kontrollstation på en flygplasts i ett påhittat östland, visade sig innehålla en skarpsinnig observation om varför vi gör vissa val i livet. Lysande.

2013 hittade Animal Crossing hem till bärbar konsol igen. Även om jag inte har lagt ner lika extremt mycket tid på New Leaf som på tidigare spel i serien är det fortfarande lika gulligt och beroendeframkallande nu som förut. Små förändringar kan leda långt, men nästa gång vill jag se större uppdateringar.

2013 släpptes Playstation 4 och med den Resogun. Först spelade jag nog Resogun mest i brist på annat till konsolen men ganska snart insåg jag att det inte alls var därför. Resogun är vackert, smart och välbalanserat och bevisar att rymdshooter-genren inte på något sätt är död. Nu hoppas jag bara att fler utvecklare kommer att inse det. Toaplan, vad gör ni idag?

2013 fick vi som inte har haft råd eller ork att skaffa en välfungerande speldator äntligen sätta tänderna i Diablo III. Och att jag mer eller mindre spelade igenom Blizzards actionpärla i ett svep, på samtliga svårighetsgrader, tyder på att jag gillade det. Fruktansvärt mycket.

2013 visade Nintendo med Super Mario 3D World att de fortfarande kan utklassa allt motstånd när det kommer till plattformande. För när Nintendo lägger manken till och kopplar på deras främsta utvecklare kan något så gammalt som Mario kännas både innovativt och fräscht. Hatten av till Nintendo som gjorde en cynisk tvspelsveteran till ett ivrigt barn igen, som tror att tvspel enbart är något magiskt.

1. Nintendo 3DS
2. Grand Theft Auto V
3. The Last of Us
4. Brothers: A Tale of Two Sons
5. Ni No Kuni: Wrath of the White Witch

Super Mario 3D World är sagolikt men inte riktigt lika fantastiskt som Super Mario Galaxy från 2007, ett spel jag spelat från start till mål under året och som undergrävde 3D World en aning för min del. Istället har 2013 inneburit lite av ett personligt genombrottsår för japanska rollspel. Det magiska Ni No Kuni: Wrath of the White Whitch till PlayStation 3 blev det första berättelsedrivna JRPG jag kört från början till slut.

Det är inte många spel som kan fånga mig till den grad att jag glömmer mitt kritiska tänkade. Brothers: A Tale of Two Sons gjorde det och med längre betänketid skulle det kunna klättra på listan. The Last of Us tog med mig på årets mest fängslande resa, där jag för första gången i ett Naughty Dog-spel fick hitta kringinformation och sidoberättelser på egen hand. I slutändan var det dock huvudkaraktärerna som stal showen framgör gameplay. The Last of Us gav mig aldrig en lika stark spelupplevelse som filmupplevelse.

Grand Theft Auto V kan mycket väl bli mitt val för 2014 när jag lärt mig kartan utantill, spenderat ett 50-tal timmar online och kört igenom storyn en gång till med andra val. Jag vill älska GTA V som jag älskar GTA IV, men i det här fallet krävs mer speltid för att det ska hamna allra längst upp.

Ingen kan påstå att Nintendo 3DS varit annat än glödhet i år. Pokemon, Zelda, Fire Emblem, Luigi’s Mansion och Bravely Default har alla gett mig både skratt och spänning, och då har jag ändå inte spelat Animal Crossing, Professor Layton, Etrian Oddyssey, Mario & Luigi, Donkey Kong eller Ace Attorney. Tillgänglig överallt utan strömkabel och internet-uppkoppling – mitt Nintendo 3DS har mer än något annat under 2013 fått mig att älska spel som fiktionsmedium, som underhållning och som äventyrsskapare.

1. Super Mario 3D World
2. Grand Theft Auto V
3. The Last of Us
4. Brothers: A Tale of Two Sons
5. Resogun

Efter att ha rensat bort Diablo III för att det nog egentligen tillhör 2012 samt Animal Crossing och Ni No Kuni för att de inte var heta nog blev det Resogun som knep femteplatsen. Inom kollektivet lät det att ju mer man spelat Resogun, ju mer har det bland årets bästa spel att göra. Brothers: A Tale of Two Sons är listans joker. Bara en av oss har spelat igenom det, och det för mindre än en vecka sedan. Det står dock klart att det är något med de svenskutvecklade brödernas resa som bitit sig kvar, långt in.

Topptrion var inte svår att ta fram, men desto knepigare att rangordna. Fredrik var inte lika såld på The Last of Us som övriga, och hade inte spelat tillräckligt med GTA V för att utnämna det till årets spel. Daniel var mest gripen av relationerna och den välskrivna dialogen i The Last of Us. Pelle i sin tur menade att GTA V knep förstaplatsen mycket tack vare sin ständiga utveckling och briljanta satir. Det råder inga tvivel om att The Last of Us och Grand Theft Auto V är välförtjänta av fina priser, men vi kunde inte alla överensstämma i att de tillhörde våra absoluta favoriter.

Det fanns bara ett spel som låg på allas tungor när diskussionen började, och efter många om och men var det även det som slutligen plitades ned på plats nummer 1 – Super Mario 3D World. Född ur Nintendos bottenlösa brunn av kreativitet kastar det nya idéer på spelaren på ett sätt som bara Nintendos Tokyo-team kan göra. Vare sig det handlar om klassiskt plattformande, lustiga dräkter eller något så enkelt som en baseboll kan man lita på att ständigt få tänka, agera och reagera på nya sätt. Super Mario 3D World är verkligen något speciellt som förtjänar förstaplatsen även om konkurrensen var hård.

Men även i årets bästa spel fanns svagheter. Fredrik, den starkaste förespråkaren för Mario som vinnare, menade att flerspelaraspekten blev en börda för enspelarupplevelsen, då många tidiga nivåer var anpassade för att snabbt och galet springas igenom, vilket tog bort utmaning för den som spelar ensam. Det stod också klart att diskussionerna om vilket som var det allra bästa spelet mest handlade om att hitta minst svagheter, snarare än rå överlägsenhet hos någon titel. Känslan var inte att det berodde på en överkritisk inställning till de andras favoriter, utan på att även årets främsta spelupplevelser hade hål vi inte kunde bortse ifrån. 2013 var ett starkt år även om det inte levde upp till den gångna generations storhetsår. Nya konsoler lanserades utan att medföljas av några direkta mästerverk. Nu väntar vi med spänning på vad 2014 kommer att innebära för oss i spelvärlden och med lite tur kommer vi att få se riktiga prov på vad den nya generationen kan bjuda på för spelupplevelser.

Vi på tvspelsdagboken vill tacka för i år och önska alla ett riktigt gott nytt 2014.