Gears of War var en ny frisk fläkt från Epic (Unreal Tournament mfl.) och den första delen slog oss alla med häpnad. Det vara inte bara ett visuellt mästerverk som verkligen visade kraften i Microsofts nya låda, det var dessutom löjligt roligt att spela. Sedan har åren gått och både del två och tre gjort bra ifrån sig.

När Judgement utannonserades var det nog många som frågade sig om serien verkligen skulle må bra av ytterligare en del, trots att det skulle bli en spinn off den här gången. Att seriens populäritet nu har mattats av något märks bland kritikerna. Judgement tycks vara ett välpolerat spel men med något oinspirerande innehåll när det kommer till singleplayer. Co-op är fortfarande oerhört underhållande och multiplayerläget fortsätter att underhållas trots lite dålig variation. Ett stabilt fjärde Gears men som inte kan konkurrera fullt ut med sina föregångare. Gears of War: Judgement snittade 79 på Metacritic vid vår mätning.

Daniel (gissat snitt 86): ”Så här i efterhand inser jag att jag hade lite för höga tanker om denna spin off. Av det jag har sett känns 79 helt rimligt och jag kommer i alla falla spela igenom det förr eller senare. Hög lägstanivå på serien gör att Judgement nog kan underhålla rätt bra, framför allt i co-op. Hoppet om att vinna tävlingen har jag lagt ner helt.”

Andreas (gissat snitt 83): ”Om jag hade usel koll på det GoW som vi pratade om i förra deltävlingen så har jag tusen gånger bättre koll på denna serie. Jag älskade det första spelet och spelklanen från den gamla goda tiden spelade mycket multiplayer. Sen har jag haft skoj i co-op och spelat genom storyn i de andra två också. Men tydligen trodde jag för väl om denna fjärde del och det var kanske dumt att gissa så högt nu när man ser på det i efterhand. Jag kommer nog inte köpa spelet, har tappat mitt sug på GoW för ett tag sedan. Och inte blev det starkare nu när den där Fredrik drar ifrån tack vare ytterligare en tursam gissning. Nä, jag är inte bitter. Vidare till nästa runda.”

Fredrik (gissat snitt 81): ”Ännu ett försök att mjölka ett varumärke innan det är dags för generationsskifte. Jag trodde absolut inte på något katastrofalt utan på något högst kompetent. Ointressant, men kompetent. Jag lyckades kamma hem tre poäng vilket är positivt. Jag kommer med största sannolikhet aldrig spela det här spelet, vilket bara är trist.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning: Daniel: 7 p (+1) | Andreas: 7 p (+1) | Fredrik: 11 p (+3)