Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Halo CE Anniversary

Halo: Combat Evolved släpptes till Xbox den nionde november i USA och dök sedan upp halvåret senare till Europa. Det går inte nog att understryka hur viktigt det spelet var för en massa parter. För Microsoft betydde det att Xboxen etablerade sig som en relevant produkt, för Bungie var det äntligen dags att få ut sitt Halo (även om spelet hade bytt form ett par gånger) och för konsolägare var skammens dagar över, det gick äntligen att på allvar spela FPS med en handkontroll. Idag är Xbox 360 en framgång i väst. Bungie har öst ur sig Halo-spel som har sålt i enorma kvantiteter och jobbar nu med något som ingen har en aning om vad det är. Modern Warfare 3 säljer tydligen ganska bra till konsol.

Tio år efter releasen är det dags för en uppiggad version av en klassiker och frågan som alla undrar över är väl – hur står det sig idag? Riktigt bra får bli svaret på den frågan. Många recensenter berömmer studion 343 för att ha lyckats föra in Halo i en ny generation och understryker att alla som missade Halo när det begav sig vore tokig att inte spela det nu. Halo: Combat Evolved Anniversary landade på 83 i snitt, vilket inte är så pjåkigt för ett 10 år gammalt spel i ny kostym.

Fredrik (gissat snitt 89): ”Jag vet inte om jag minns första Halo som bättre än det egentligen var eller om jag trodde att nostalgibetygen skulle bli högre. Jag drog till med 89 och det landade på 83, vilket spontant känns som ett betydligt rimligare snitt än vad jag gissade på. Jag förtjänar inga poäng här. Grattis Halo.”

Daniel (gissat snitt 79): ”Jag är en av dem som kan säga att jag inte skaffade Xbox på grund av Halo, även om spelets enorma framgång hade gjort en del avtryck på mig. Att de skulle lyckas väl med en remake 10 år senare är ingen direkt överraskning, trots att det har hänt mycket i spelvärlden sedan 2001. Väldigt nära den här gången, men det tycks fasen inte gå att plocka fler poäng i den här tävlingen för min del. ”

Thomas (gissat snitt 83): ”Wow. Min enda fullpoängare! Känns riktigt bra faktiskt, speciellt med tanke på att Halo var en väldigt stark anledning till att jag skaffade mig en Xbox en gång i tiden. Känns skönt att vi kunde mötas återigen med ömsesidig glädje. Typ.”

Jonas (gissat snitt 81): ”Även om jag införskaffade en (svindyr) Xbox på releasedagen, så tog det faktiskt säkert ett halvår innan jag faktiskt spelade igenom Halo första gången. Det var kärlek vid första ögonkastet. Inte bara att Microsoft faktiskt lyckats ta fram en handkontroll som kändes naturlig för FPS – stämningen, musiken, känslan – allt fanns där. Att ett 10 år gammalt spel ändå kan roffa åt sig respektabla 83 poäng är imponerande och ett tecken på två saker; Antingen har FPS-genren utvecklats pinsamt lite dom senaste 10 åren, eller så gjorde Bungie en tidlös klassiker. Förmodligen är det en kombination av båda. Att jag dessutom i och med detta säkrade min vinst i denna tävling med en sista pinne känns såklart extra roligt.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 7 p (-) | Fredrik: 10 p (-) | Jonas: 14 p (+1) | Tompa: 9 p (+3)

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Spelar just nu igenom Halo: Combat Evolved för första gången, givetvis med klassiska texturer, animationer och musik. Jag kan inte annat än hålla med; visst håller det än idag.

  2. Andi

    Halo CE var 100% anledningen till att jag köpte min Xbox. Kommer ihåg att jag plockade upp min svarta låda på elgiganteb vid Mobilia i Malmö och blev jättebesviken när de inte hade Halo i lager. Gick då över gatan till konkurrenten onoff och köpte halo där för 700:-! Sjukt att det var så dyrt då, men det var ju innan internetz och annat hade blivit jättepoppis och jag ville ju ha det direkt. Kan vara mina bäst spenderade 700:- dock. Underbart spel. Minns inte ens hur många gånger jag har spelat genom det. På den tiden LANade man också, så många speldagar med polarna jag har spenderat med Halo CE. Good times, helt klart.