Max Payne 3 har utvecklats av Rockstar och inte Remedy. Vilket kanske låter som något positivt enligt vissa, men ett skräckscenario för andra. Men de flesta skulle nog vara ense om att Rockstar inte helt och hållet skulle förstöra det Remedy hade byggt upp. Vi ska också komma ihåg att Max Payne 2 släpptes i december – 2003. Det är ett jäkla tag sedan. Sedan dess har Remedy sålt rättigheterna till Max Payne 2 till Take Two (tvåan sålde tydligen inte speciellt bra) och jobbat i evigheter med Alan Wake. Ett spel som många gillade men som kanske inte levde upp till de förväntningar som fanns. Men nu är det ju Max som ska stå i centrum, inte Alan, och så här tyckte recensenter runt om i världen.

Först och främst kan vi konstatera att Max Payne 3 snittar 87 på metacritic vilket ju inte är fy skam alls. Gamespot menar att alltifrån historieberättandet till användningen av spelseriens kärna, bullet time, är lysande. Men alla är inte lika positiva. Eurogamer konstaterar att Rockstar agerar för konservativt, för mycket fokus läggs på bullet time vilket kanske kändes fräscht för sisådär 10 år sedan. Vad trodde då vi?

Daniel (gissat snitt 91): ”Max Payne som karaktär har endast figurerat i två spel de senaste tio åren (2001 & 2003) men har ändå blivit spel som för alltid gjort stora avtryck i spelhistorien. När det blev klart att Rockstar tagit över serien kände jag främst oro under lång tid. Remedy gjorde de första två med bravur och borde förstås också göra del tre. Min gissning baserades på att det är en extremt känd och hyllad spelserie och förutsatte att Rockstar skulle lyckas trots avsaknaden av Remedy. Att jag blir utan poäng ännu en gång svider dock.”

Jonas (gissat snitt 88): ”Måste säga att Fredrik är ett geni som gissade helt rätt på Max Payne 3, svårt att beskriva med ord vilken skicklighet som krävs för en sådan sak. Jag fick två poäng, men det är ingenting i jämförelse. (kan vara så att Jonas faktiskt inte har sagt detta alls, red anm.)”

Tompa (gissat snitt 89): ”Jag vill minnas att jag älskade både del 1 och 2 i denna serie så därför måste jag ta mig igenom del 3 en vacker dag också. Att det skulle få höga poäng var jag nästan säker på, om inte annat så som tack för tidigare tjänster. Tyvärr fick det inte tillräckligt med poäng, men jag nöjer mig med att ännu en gång vara nära… #ironi”

Fredrik (gissat snitt 87): ”Jag spelade både Max Payne ett och två men kan inte påstå att jag minns speciellt mycket från något av spelen. Även om jag kanske borde det. Så jag hade nog inga direkta förväntningar på del 3. Dock utgick jag ifrån att Rockstar skulle göra ett välpolerat jobb och siktade högt. Vissa skulle påstå att jag siktade helt rätt. Full pott, problemet är nu att jag måste få full pott på nästa spel också för att ha en chans att gå om Jonas.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 5 p (-) | Fredrik: 13 p (+4) | Jonas: 17 p (+2) | Tompa: 4 p (+1)