Volition var mest kända för rymdmästerverken Freespace 1 & 2 samt Red Faction, så när de sedan gjorde debut i sandlådegenren med Saints Row kom det faktiskt lite från ingenstans. Xbox 360 hade knappt funnits ute ett år på marknaden när denna GTA-klon släpptes i september 2006.Intresset var stort och höga förväntningar blandades med skepsis, att leva upp till GTA-arvet var ingen lätt uppgift. Det var förstås en enorm fördel att vara först ut med en sandlådetitel á la GTA och tack vare detta lades grunden för en, skulle det visa sig, helt urflippad spelserie.

I Saints Row 2 visade man på riktigt vilken riktning serien skulle ta och det blev klart att Volition inte längre hade en tanke på att gå i GTA:s fotspår – de hade valt sin egen väg. I den tredje delen har de gått ännu längre med allt vansinne man någonsin kan tänka sig och med ett snitt på 84 är det bara att lyfta på hatten. Hur vi gissade att spelet skulle tas emot ser du nedan.

Fredrik (gissat snitt 83): ”Saints Row 2 var ett sandelådespel av bästa sort och trean ser inte ut att förändra den saken, snarare tar Volition ett steg till och gör upplevelsen ännu mer galen. Ser fram mot att spela det här någon gång under 2012. Vem har tid nu?”

Daniel (gissat snitt 79): ”Saints Row var egentligen inte så bra som jag ville att det skulle vara och det var först i uppföljaren som de verkligen visade var skåpet skulle stå. Det blev en bit över fyrtio timmar tillsammans med Fredrik i co-op. Jag var länge rätt osäker på vad jag trodde om del tre men blev mer och mer övertygad allt eftersom releasen närmade sig. I somras visste jag inte bättre och gissade därmed för lågt.”

Thomas (gissat snitt 78): ”Nära skjuter ingen hare, så även här blir man utan poäng. Tror att jag skulle hamna närmast snittet faktiskt om man skulle summera alla spelen. Saints har jag endast läst om och har väldigt få egna erfarenheter om spelserien. Så visst gissade jag bra utifrån dessa förutsättningar, men känns ändå bittert då nära, som sagt, inte skjuter nån hare.”

Jonas (gissat snitt 81): ”Grand Theft Autos stökige lillebror verkar kanske inte växa upp, men fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Även om det kanske inte är för alla, så verkar kritikerna gilla i alla fall. Alltid lite surt att vara ett snäpp ifrån poäng, men Saints Row 3 kommer garanterat plockas upp ur en realåda inom ett inte alltför avlägsen framtid trots detta svek.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 7 p (-) | Fredrik: 10 p (+2) | Jonas: 13 p (-) | Tompa: 6 p (-)