Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Med det sagt kommer här den första delen – plats 100-91.

Plats 100 – Blade Runner

PC 1997 (bild: PC Gamer)

Ett klassiskt, men lite bortglömt, peka-klicka-äventyr från sent 90-tal baserat på filmen med samma namn som på flera sätt var före sin tid. I den här parallella sidohistorien som utspelar sig år 2019 tar du på dig rollen som Ryan Mccoy i en dyster neonfylld framtidsdystopi. Stämningen från filmen fanns så klart där men det var de tretton olika sluten och ovetskapen om vilka karaktärer som var replikanter eller inte som skapade den där perfekta spänningen.

Plats 99 – Streets of Rage 2

Sega Mega Drive 1992

I del två av sin klassiska spelserie Street of Rage nådde Sega nästintill perfektion. Med tight kontroll, pixelgrafik att dö för och underbar musik var det inte långt ifrån en perfekt arkadupplevelse i hemmets trygga vrå. Sega gjorde allt för att lansera Mega Drive som det lite tuffare alternativet till Super Nintendo, och även om Nintendo hade sitt Final Fight kändes det som Street of Rage cementerade Segas konsol som lite coolare för sin tid. Bättre än så här blev det inte om man ville fajtas i början av 90-talet.

Plats 98 – Top Spin 2

Xbox 360 2006

Bra tennisspel växer inte på träd men med Top Spin-serien fick Virtua Tennis äntligen en värdig utmanare. Med sin lite mer realistiska approach krävdes mer finess och timing för att få till slagen ute på banan. Här fanns ett stabilt karriärläge, en mängd kända spelare både på herr- och damsidan och arenor från världens alla hörn. Ett klockrent online-läge gjorde att Top Spin 2 blev en vinnare i längden.

Plats 97 – Splinter Cell

Multi 2002

När Splinter Cell släpptes till Xbox i slutet av 2002 var det bara dryga halvåret efter Konamis absurt story-tunga Metal Gear Solid 2. Där MGS2 kändes som smygspelsvarianten av Ben Hur så var Splinter Cell-serien mer som en lättsmält amerikansk actionrulle. Kanske var det som satte djupast spår hos oss det tekniska underverk som spelet var för sin tid. I kombination med en ikonisk spelhjälte i äkta Tom Clancy-anda. Uppföljarna bjöd även på smått revolutionerande online-lägen som gav många, långa spelsessioner.

Plats 96 – Tetris Battle Gaiden

Super Famicom 1993

Du blir aldrig bra på Tetris Battle Gaiden innan du slutar spela Tetris. Med de orden i bakhuvudet klarnar spelplanen och jakten på magi kan starta. Få spel lyckas blanda tvåspelar-Tetris med elaka och frustrerande spells som Bullet-Proof Softwares mästerverk från 1993. Musiken är underbar, spelets estetik likaså och när din motspelare slänger magi på dig som får dina tetrisbitar att bli till sten eller kopierar din perfekt upplagda spelplan stiger kamplusten enormt. Tyvärr såldes det till Super Famicom i Japan. Importera nu.

Plats 95 – Darkest Dungeon

Multi 2016

En briljant dungeon crawler/roguelike där du sätter ihop en grupp med fyra hjältar för att besegra de mest skruvade och vidriga vareleser du stött på. Till din hjälp står en ständig ström av nya hjältar som är redo att bistå ditt sökande – många kommer tveklöst sluta på kyrkogården. Darkest Dungeon har med sin säregna grafiska stil, brutala svårighetsgrad och Wayne Junes numera nästan legendariska one-liners ett sätt att engagera som få andra spel lyckas med.

Plats 94 – Persona 5

PS4 & PS3 2016

Del 5 i avstickaren från Shin Megami Tensei lyckas med allt som är Persona-spelens signum. Skapa intressanta karaktärer som tar sig an ett mysterium samtidigt som de gör upp med sig själva och sin något problematiska gymnasietid. I femman ligger fokus på onda människor som sparkar mot de som inte kan försvara sig och det är upp till dig att göra något åt saken. Persona 5 blandar japanskt rollspelande med socialt utforskande och gör detta briljant. Det är svårt att förstå hur dagarna i spelet ska räcka till när det finns så mycket att göra. Din egen tid likaså.

Plats 93 – Rogue Legacy

Multi 2013

Så kallade rouge-lite-spel bokstavligen myllrade in på spelmarknaden för några år sedan. Vissa var brutalt svåra, andra lite mer lättsamma. Men att lyckas komma så långt som möjligt på ett liv, men samtidigt få behålla några av de framsteg du gjort i spelet till nästa runda, var väldigt beroendeframkallande. Rouge Legacy lyckas balansera utmaning och spelglädje med sin tajta kontroll och varierade miljöer. Bossarna är brutala men går att bemästra. Bara en runda till.

Plats 92 – Alan Wake

Xbox 360 2010

I Alan Wake tar du på dig rollen som en författare i en psykologisk thriller där verklighet mixas med drömmar och paranormala fenomen. Allt presenteras som en tv-serie med cliffhangers och eftertexter efter varje del. Men inspiration från Twin Peaks och X-files får vi följa med Alan på jakt att hitta sin försvunna fru Alice. Hela spelet dryper av atmosfär och det är den nervkittlande berättelsen och de välskrivna karaktärerna som står i strålkastarljuset.

Plats 91 – Mario Kart: Double Dash

Gamecube 2003

Det är svårt att säga vilket av alla Mario Kart-spel som är det bästa. Men för oss var det i Double Dash som Nintendo lyckades pricka rätt på alla punkter. En rik variation av karaktärer där två av dem delade på bilen och dessutom ett bra utbud av banor. Att drifta runt kurvorna samtidigt som vänsterspaken fick jobba för att få en extra boost bidrog till lite extra finness och jakten på genvägar var som vanligt underhållande. Double Dash är ett av Gamecubens bästa exklusiva spel och ett måste för alla fans av serien.

Samtliga delar av listan:

Del 1 Plats 100-91
Del 2 Plats 90-81
Del 3 Plats 80-71
Del 4 Plats 70-61
Del 5 Plats 60-51
Del 6 Plats 50-41
Del 7 Plats 40-31
Del 8 Plats 30-21
Del 9 Plats 20-11
Del 10 Plats 10-6
Del 11 Plats 6-1