Dags för en ny listat av en favoritgenre – racingspel ur ett ovanifrånperspektiv. Det kändes som jag hade skrivit om den genren ganska nyligen men det visade sig att det var ett bra tag sedan. Eftersom jag den senaste tiden har haft väldigt roligt med gäng av det slaget tänkte jag att det passade med fyra nya tips.

Rush Rally Origins (PC/Steam)

En mix av den gamla skolans perspektiv men med mer realistisk fysik. Rush Rally Origins lyckas pricka helt rätt på alla fronter och är enormt beroendeframkallande. Det finns klassisk rally, rallycross, enspelarläge med en massa utmaningar och multiplayer online. Så mycket innehåll. Lägg dessutom till utmanande Time Trials där du kommer jaga guldtider om och om och om igen. Det mest givna köpet på länge.

Circuit Superstars (Multi)

Det skulle gå att ge samma beskrivning för Circuit Superstars som för Rush Rally Origins. Byt bara ut rallybilar mot banracing, lägg till lite mer grafisk identitet och en högre budget. Att kombinera den här typen av design med verklighetstrogen (nåja, det är ingen ren simulator) fysik är uppenbarligen något jag gillar och något som har blivit lite av en subgenre de senaste åren. Massvis med spellägen, banor och bilklasser. Önskade du att Gran Turismo var gulligare och ur ett annat perspektiv? Spela då Circuit Superstars.

Death Rally (PC/Steam)

Nu till den första riktiga klassikern – Death Rally. Utvecklat av våra vänner i öst – Remedy – som precis är aktuella med Alan Wake 2. Så kan det se ut. Death Rally släpptes 1996 till MS-DOS och jag spelade det så mina fingrar gjorde ont det året. Att återvända till det nu var en mix av nostalgi och nyfikenhet om det var precis så bra som jag minns det. Kanske. Spelet skriker 90-tal i sin stil och det är inget att fnysa åt. Kör på LSD-svampar och bilden blir helt grötig eller roas av att köra över publiken som blir till blodpölar. Såna saker. Death Rally är dock lite för inzoomat för sitt eget bästa och kontrollen kanske hade behövt lite mer precision. I övrigt – klockrent.

Little Racers STREET (PC/Steam)

Little Racers STREET är en relativt ny bekantskap för mig men första intrycket är helt klart positivt. Det är definitivt mer av det arkadiga slaget, men med ett schysst karriärläge, bilar som kan uppgraderas och en rad olika biltyper. Att det sedan stödjer multiplayer-race online är en extra bonus. Stilen påminner om det glada 90-talet men kontrollen är betydligt tajtare än till exempel ovan nämnda Death Rally. Little Racers STREET är helt klart något jag kommer spela mer av.