Retro, nytt och allt däremellan.

Superfredag: inFAMOUS: Second Son

inFAMOUS och inFAMOUS 2 har en lite märklig ställning i PlayStation-familjen. För fans har de en given plats på Sonys finaste hylla, men utåt sett har inFAMOUS aldrig gjort något större intryck. Det har varit en superhjälteserie för de som redan har ett PS3 och som känner till Sucker Punch. Allt det förändras med inFAMOUS: Second Son, som nu marknadsförs som den stora anledningen att köpa ett PlayStation 4. Men är det det?

Second Son tar många steg iväg från inFAMOUS serie-inspirerade bakgrund, med cutscenes och mer utvecklade karaktärer. Detta tycks omtyckt av många kritiker, som även hyllar spelets grafiska kvalitet och detaljerade miljö, Seattle. Om gameplay hörs många olika röster, där vissa är väldigt nöjda medan andra tycker att man inte tagit nästa steg på den fronten. Det råder däremot ett unisont missnöje med karmasystemet, som är precis lika blått och rött som tidigare. Detta går i klinsch med den mer realistiska stil som Second Son har jämfört med sina föregångare, och får de annars välarbetade karaktärerna att göra omotiverade handlingar. Det är även lönlöst att försöka spela något grått mellanting, då spelets progressionssystem straffar spelaren för det det är hjälte eller bad guy som gäller, där den senare sällan passar väl in berättarkontexten.

I slutändan blir Second Son en motiverad systemsäljare för de som söker nya grafiska nivåer och som gillar öppna action-äventyr. Spelmekanikerna smyger sig sakta närmare next-gen, men berättandet är kvar i förra generationen. Men även om inte Second Son är anledning nog att uppgradera till PS4 så är PS4 en utmärkt anledning att införskaffa Second Son. Snittbetyget ligger på 8/10.

1 kommentar

  1. Daniel

    Jag håller med dig, serien inte så stor eller fantastisk som den ibland framställs som.

    Infamous spelade jag visserligen ett par år efter släpp men det var på sin höjd mediokert. Jag gick faktiskt vidare ganska direkt till del två, vilket höll betydligt bättre kvalitet. Tycker även att Second Son lyfter sig ett snäpp till, men någon ”system seller” är det inte i mina ögon. För oss som redan har konsolen är det givet, främst pga den fortsatta speltorkan. I en hårdare konkurrens hade det nog blivit ett köp först vid ett lägre pris.