Det är dags att dyka ner i arkad-träsket igen. Med en dedikerad Raspberry Pi 4 för MAME och Final Burn Neo, min MiSTer samt en PC för de lite tyngre prylarna har jag äntligen en lättillgänglig setup att tillgå. En kväll med MAME är tillbaka med nya tips på klassiska arkadspel som alla borde spela.

Efter en lång tids uppehåll på textfronten och definitivt på arkadfronten är det hög tid för fler roliga arkadspel. Bokstaven G innehåller likväl klassiker som nya bekantskaper och jag försöker som vanligt inte välja de mest uppenbara titlarna. Men i den här listan slinker definitivt ett par sådana med.

Gun.Smoke

Det första spelet som bara måste finnas med på listan är Capcoms briljanta shooter Gun.Smoke. Även om jag tycker NES-versionen är väldigt mycket mer spelbar (antagligen för att svårighetsgraden är något snällare) så är arkadversionen ett brutalt nöje att spela. En sak som sticker ut för mig är hur snyggt spelet är, speciellt när det kommer till animationerna som verkligen skapar liv åt spelet. Annars är det en ganska vanliga shooter där rymdskeppet har bytts ut mot en Cowboy, vilket i sig gör att Gun.Smoke sticker ut. Väl värt att spela.

Great 1000 Mile Rally

Titel nummer två är ett racingspel från Kaneko där du ser din bil snett ovanifrån och där du på 60 sekunder ska ta dig från start till mål. På vägen får du indikationer på hur du ska ta nästa sväng och till en början är det ganska svårt att hänga med, vilket leder till en hel del olyckor i trafiken. Men när banorna och kontrollen börjar kännas mer bekanta är det svårt att inte imponeras av farten och känslan i spelet. Jag älskar bilspel i den här specifika genren och gör du det också ska du söka upp Great 100 Mile Rally snarast. Får du inte nog av det finns det en uppföljare.

Ghosts ’n Goblins

Precis som Gun.Smoke är det här en äkta klassiker, om inte än mer så när det kommer till arkadversionen. Och likaså är det Capcom som står bakom spelet. I motsats till Gun.Smoke är det här ett spel du vill undvika NES-versionen av och istället njuta av den helt överlägsna arkadversionen. Visst, många kommer säkert argumentera för att Ghouls ’n Ghosts är det bättre spelet och rent tekniskt är jag redo att hålla med. Men för mig är det på tok för mycket nostalgi när det kommer till Ghosts ’n Goblins vilket gör att jag inte kan plocka bort spelet från listan. Nostalgi är inte alltid en bra sak, men så är det.

Galaga 88

Självklart känner alla till Galaga, Namcos odödliga klassiker från 1981. Uppföljaren Galaga 88 har charmigare grafik och överlag mer karaktär. Det är något lika frustrerande som avkopplande med den här typen av statiska shooters, där målet bara är att försöka rensa skärmen från fiender samtidigt som deras attacker ska undvikas. Jag gillar allt med Galaga 88. Från det gulliga utseendet till den passande musiken och ljudeffekterna och även om jag sällan lyckas ta mig speciellt långt återkommer jag alltid till Galaga 88.

Golden Axe

För mig blir det inte mer klassisk arkad än Golden Axe. Med en rolig variation av karaktärer, tyngd i attackerna och brutal magi sticker Golden Axe ut i genren och håller förvånansvärt bra än idag. Det är också en av många legendariska titlar som utvecklades på Segas System 16-hårdvara vilket också skulle lägga grunden till Mega Drive (den portningen är också helt ok). Men spela inte bara Golden Axe för dess historiska värde utan för att det fortfarande är kul att dunka fiender i huvudet med sin yxa eller fylla upp sin magi till max och släppa loss den på banans boss.

Game Tengoku: The Game Paradise

Det finns många uppenbara shooters på G som jag tänker återkomma till i min rankat-lista. Gradius, Gunbird eller varför inte Gunbarich. Därför valde jag ut en lite mer udda kandidat för den här listan. Game Tengoku är en shooter som utspelar sig i arkadspelens värld, väldigt meta. En arkadhall verkar ha vaknat till liv och du ska nu bege dig in i en av maskinerna för att, ja skjuta ner fiender. Annorlunda och väldigt, väldigt underhållande.