Det är den 30 oktober och för exakt 30 år sedan släpptes PC Engine lös på den japanska marknaden. Så ett stort grattis till konsolen jag inte hade en aning om existerade 1987, när jag satt och spelade på mitt NES. Inte så konstigt med tanke på att den aldrig nådde till Sverige. Men idag skulle jag våga påstå att den har en speciell plats i många retroentusiasters hjärtan.

Även om PC Engine inte på något sett kan ses som en storsäljare lyckades samarbetet mellan NEC och Hudson Soft att göra avtryck på den japanska marknaden. Den kompakta konsolen sticker fortfarande ut med sin design och jag kan fortfarande stirra på den med förvåning över hur liten den är men samtidigt så kompetent. Men det är inte bara konsolen som sticker ut ur mängden utan även spelen. För shooter-fans är konsolen en riktigt guldgruva, men den har även en rad fantastiska plattformsspel och äventyrsspel.

PC Engine är avvikande helt enkelt, en udda figur som bryter mot de mer vanliga konsolerna i samlingen. En hybrid mellan 16 och 8 bitar, en maskin som bara har en ingång för handkontroll och där spelen kommer på små kort. Det är lätt att gilla den. För er som fortfarande inte tagit steget och inhandlat en PC Engine kanske vår guide kan vara till hjälp. Gå annars in och frossa på Sunteams fantastiska hemsida. För er som redan sitter på ett exemplar så röstar jag för att ni rensar schemat för kvällen och firar konsolen ordentligt.

Grattis på 30-årsdagen PC Engine!