Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 256: Analoga spakar och 20 minuter Skyrim

Redan förra veckan blev det väl mer eller mindre bekräftat att den beryktade addonen, som ska tillföra en extra analog spak till Nintendo 3DS, faktiskt skulle bli verklighet. Mycket riktigt dök tillbehöret upp idag på Nintendos japanska hemsida med ett rekommenderat pris på 1500 yen (runt 140 kr). Även om det här tillbehöret, som det verkar just nu åtminstone, inte kommer krävas för något spel, utan snarare bara underlätta för vissa spel så känns inte detta som den bästa idén Nintendo haft direkt. Det är ju inte bara det faktum att tillbehöret i sig känns så klumpigt att konsolen knappt kan sägas vara bärbar längre, jag har även svårt att se vad det kommer tillföra konsolen. Det finns givetvis vissa genrer som mer eller mindre kräver två analoga spakar för att fungera bra, men jag undrar nog om det inte hade varit bättre för Nintendo att helt enkelt accepterat sin designmiss från början och låtit utvecklarna anpassa sig efter konsolen, inte tvärtom.

Jag må vara en lekman, men att 3DS inte blivit den sjungande succé som Nintendo blivit bortskämda med de senaste åren tror jag inte beror på att konsolen saknar en spak. Det har snarare varit bristen på bra spel som varit konsolens största problem, och på den fronten ser det åtminstone lite ljusare ut efter E3-mässan. Den enda trösten är väl att det här tillbehöret är hyfsat prissatt, men samtidigt känns det ganska uppenbart för alla att en ny modell av 3DS med två spakar inbyggt lurar runt hörnet, vilket knappast kommer driva försäljningen i rätt riktning för Nintendo just nu. Och om inte annat så bevisade väl Sega under Mega Drive-eran att den här typen av tillbehör (tänk Mega-CD, 32X) sällan har något större genomslag, vilket Nintendo själva fått erfara med Wii Motion Plus för den delen.

Men nog om det. Nu dags för lite roligare nyheter, och denna tisdag är det Bethesda som bjuder på underhållning till popcornen. Hur skulle 20 minuter Skyrim från E3-demot smaka? Inte så dumt skulle det visa sig.

2 kommentarer

  1. Tompa

    Mums! Skyrim ser ut att kunna bli för mig vad BF3 är för Daniel. Plöjde alla trailers på raken och är ju inte mindre sugen nu direkt…

  2. Bula

    För många spel! Så många timmar jag lade ner i oblivion, lär ju inte bli mindre här.