Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 997: The Moment of Truth

Det pratas mycket om huruvida 2013 verkligen blir slutet av en generation. PS4 och Xbox One till trots släpps de kanske största titlarna till PS3 och Xbox 360. Med GTA V i allas maskiner har vi en späckad månad framför oss med bland andra Batman: Arkham Origins och Beyond: Two Souls. Ett annat current-gen-spel som det pratats om länge men som man aldrig riktigt vetat var man haft är South Park: The Stick of Truth. Nu har releasedatum och specialutgåva annonserats tillsammans med en ny trailer som ni kan se nedan. Dagens dagbok kommer därför handla om South Park, Obsidian Entertainment och vad vi har att se fram emot (eller undvika) i detta märkliga, olycksbådande men spännande samarbete.

South Park har provocerat och förargat sedan 1997. Matt Stone och Trey Parker, som utöver South Park har producerat Team America: World Police och mer nyligen The Book of Mormon, vet inga gränser när det kommer till satiriska inslag: South Park har utstått kritik från många håll och kanter. Det ska tilläggas att många håll och kanter även fått sig några rejäla kängor av South Park.

Obsidian Entertainment har provocerat och förargat sedan 2003. Feargus Urquhart, tillsammans med några andra veteraner från Black Isle Studios, bestämde sig för att lämna det problematiska Interplay och starta eget. 2013 innebär därmed tioårsjubileum för Obsidian Entertainment, så låt oss ta en titt på exakt de har åstadkommit under detta decennium:

  • 2004 – Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords – en ok uppföljare till ett fantastiskt Bioware-spel och med ett fruktansvärt namn (dock slaget av detta) Metascore: 86 (Kotor: 94)

  • 2006 – Neverwinter Nights 2 (inkl. expansioner) – En ok uppföljare till ett fantastiskt Bioware-spel (vänta lite nu…) Metascore: 82 (Neverwinter Nights: 91)

  • 2010 – Alpha Protocol – Katastrofalt spionrollspel, endast uppskattat för sitt berättande (vilket kan ha att göra med att motorn och konversationssystemet var detsamma som i Biowares Mass Effect) Metascore: 63-72

  • 2010 – Fallout: New Vegas – En ok uppföljare till ett fantastiskt Bethesdaspel (för omväxlings skull). På många sätt direkt sämre än sin föregångare. Metascore: 82-84 (FO3: 90-93)

  • 2011 – Dungeon Siege III – Kommentar överflödig. Ännu en uppföljare, denna gång en dungeon crawler. Vem kan misslyckas med en dungeon crawler? Metascore: 71-72

I South Park: Stick of Truth har vi å ena sidan ett långvarigt och älskat franchise med två briljanta hjärnor vid rodret, å andra sidan en böldpest på spelindustrin som är världsledande i att vara kassa i skymundan. Att South Park: Stick of Truth kommer vara ett öppet rollspel vet vi, men i övrigt är det slående hur lite information som faktiskt släppts rörande själva spelmekanikerna, något som inte bådar gott i fallet Obsidian. Vilka förväntningar bör man då ha på Stick of Truth? Med tanke på hur andra humorserier lyckats i spelbranschen, inte särskilt höga. Med tanke på Obsidians track-record, inte särskilt höga. Men Matt Stone och Trey Parker, kan de verkligen misslyckas så fatalt? Ett högintressant släpp väntar oss den 12:e december, och jag måste erkänna att den specialutgåvan är väldigt lockande. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: sista chansen, Obsidian. Sista chansen!

1 kommentar

  1. Fredrik

    Hoppas verkligen South Park blir bra, är försiktigt optimistisk.