Jag måste erkänna att jag är svag för traditioner, men ibland måste man uppmärksamma de traditioner som inte bara är bra för att de är just traditioner, utan som är trevliga och till synes välgenomtänkta idéer som fungerar lika väl idag som när de kom. En sådan är att släppa spel och filmer på fredagar. Att efter en studie- eller arbetsvecka gå förbi sin favoritförsäljare och plocka upp en kopia av ett efterlängtat spel med vetskap om att helgen är räddad ger en underbar tillfredställelse. Att kombinera detta med känslan av att skaffa något på lanseringsdag fullbordar upplevelsen. På grund av vissa distributionsekonomiska anledningar, som Michael Pachter redogör för i detta avsnitt av Pach-Attack, är det inte längre lika självklart att nya titlar släpps på fredagar.  Det är därför trevligt att november månad är fylld av fredagssläpp, och idag är knappast ett undantag.

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds är en uppföljare till Super Nintendos A Link to the Past. I full 3D-grafik men med ett klassiskt kameraperspektiv vill A Link Between Worlds spela på nostalgisträngarna och utmana seriens designmässiga fundament på samma gång. Tempel, eller dungeons, kan nu bli avklarade i valfri ordning. Detta innebär i sin tur att alla vapen och verktyg finns tillgängliga tidigt för att rätt verktyg ska kunna användas till rätt pussel. Detta innebär dock inte att endast ett verktyg fungerar i ett visst tempel – det finns stora möjligheter att testa sig fram och pröva nya kombinationer. A Link Between Worlds släpps idag till Nintendo 3DS, och själv är jag väldigt nyfiken på om jag kommer lida av att inte ha spelat A Link to the Past. Time will tell.

Tearaway är den senaste titeln från Media Molecule, utvecklarna bakom LittleBigPlanet. i sedvanlig kreativ anda är Tearaway skapat för att bryta konventioner och charma spelaren. Världen är uppbyggd av kartong, en värld som med Vita:ns olika funktioner kan manipuleras för att hjälpa huvudkaraktären Iota eller Atoi (beroende på kön) att utföra sina uppgifter och utforska miljön. Tearaway är ett av få exklusiva spel till PS Vita, och har dessutom bemötts med mycket fin kritik. Ett givet köp.

Xbox One, inte att förglömma. Här i Sverige får vi vänta ett bra tag till, men 13 länder har nu fått se den gröna sidan av nästa generation. De främsta lanseringstitlarna är Forza Motorsport 5, Dead Rising 3, Killer Instinct och Ryse: Son of Rome. Givetvis finns även multiplattformspel såsom Assassin’s Creed IV, Call of Duty: Ghosts, Battlefield 4, FIFA 14 med flera. Trots det svaga intryck som Microsoft gjorde på Gamex måste jag säga att Xbox One:s release-titlar ändå bär mer tyngd än de för PS4. Där finns ett påkostat bilspel, en etablerad zombieslaktare och ett fightingspel. Dessutom kan man vara en soldat av Romarriket och hugga av lemmar.

Vi stackars svenskar får hålla oss från Xbox One till i vår, men nästa vecka kommer next-gen hit i form PlayStation 4. Hos Tvspelsdagboken väntar vi fortfarande på besked om vi kan få maskiner dag 1, samtidigt som vissa ännu inte bestämt sig om chansen väl dyker upp. Men för den som bokat sitt exemplar i tillräckligt god tid finns det gott hopp om ett lyckat slut på november. Super Mario 3D World når butiker samma dag, ett ytterst välbehövligt tillskott till Wii U:s klena bibliotek. När var dessa släpp? Fredag, förstås.

Trevlig spelhelg!