Min Playstation-historia är inte speciellt omfattande. När Sonys första konsol släpptes var jag helt fast i PC-världen och PS2:an införskaffades inte förrän flera år efter releasen, och jag spelade faktiskt inte speciellt mycket på den heller. Den här generationen har Xbox 360 fått stå i rampljuset sedan den släpptes 2005, men för cirka tre år sedan slog jag till på Sonys tredje konsol – Playstation 3.

I och med att jag spelat i princip alla multiplattformsspel på Xbox 360 har PS3:an främst fungerat som en konsol för exklusiva titlar. Jag känner dock att det fortfarande finns en mängd titlar som borde fått min uppmärksamhet vid det här laget. Men ni vet hur det är, det är omöjligt att hinna med allt. Kanske hade min favoritlista sett annorlunda ut annars. På att-spela-listan står just nu; Ratchet & Clank-spelen, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Journey, God of War III, Flower, Infamous 2, Heavy Rain och Beyond: Two Souls. Nedan är mina Playstation 3-favoriter så här långt.

Last of Us

Ett av de bästa äventyr- och dramaspelen som gjorts. The Last of Us är ett spel där de verkligen lyckats förmedla känslor och porträttera starka karaktärer. För mig var berättelsen med Joel och Ellie en ny upplevelse, och något unikt. Visst, spelet var stundtals lite långdraget för sitt eget bästa, men det jag tar med mig i slutändan är ett av den här generationens mest intressanta och bästa spel.

Castlevania: Lords of Shadow

Ett av få multiplattformsspel som jag faktiskt spelat igenom på PS3. men att det blev ett köp till Sonys konsol var en ren slump. Jag köpte det till Xbox 360, trodde jag, men när jag kom hem och stoppade i skivan gick den ej att läsa. Konstigt tyckte jag och upptäckte snart att jag fått PS3-versionen. Det var lika bra då det visades sig vara den tekniskt överlägsna versionen.

Jag hade egentligen ingen relation till Castlevania, men när jag spelade demot till Lords of Shadow blev jag helt såld och köpte så klart spelet. En otroligt vacker visuell presentation som stundtals var magiskt med sina varierade miljöer och underbara musik. Även detta var lite för långt för sitt eget bästa men var i grund och botten ett superbt actionäventyr. Jag köpte faktiskt till och med de två tilläggen som släpptes och nu ser jag verkligen fram emot nästa del i serien.

Uncharted 2

Uncharted var en ny frisk fläkt i äventyrsgenren och inte minst en vacker teknikuppvisning. Men det var först i uppföljaren som utvecklarna Naughty Dog satte pricken över i:et. Höga produktionsvärden rakt igenom hela spelet och en utmärkt balans mellan äventyr och action. Uncharted 2 kändes som en perfekt korsning av Tomb Raider och Indiana Jones där kluriga pussel och genomarbetade karaktärer i kombination med rafflande actionsekvenser alltid höll spelet på topp.

Killzone 2 & 3

Sony saknade länge en riktigt bra FPS-serie och när Killzone släpptes till Playstation 2 skulle det förändras. Vi som satt med Xbox och Halo vart inte speciellt imponerade då det första Killzone egentligen inte var något speciellt. Det råkade bara vara ett av få vettiga FPS till PS2 eller ens det om man ska gå efter en del kritikers omdömen från den tiden.

Som tur var så jobbades det hårt med del två, där de fick till en bra kontroll och riktigt bra känsla. Storyn har jag i princip glömt, det var något med Helghast, men det gjorde ingenting. I Killzone 2 lyckades utvecklarna Guerrilla dessutom leverera en oerhört läcker visuell upplevelse. Detta tog man vidare och finlirade på till del tre och vi fick också en underhållande multiplayerdel. Tumme upp!