Någonstans i mitt undermedvetna har jag hela tiden haft något emot The Walking Dead. Metakognitiv som jag ofta försöker vara har jag grubblat lite över hur det egentligen kan komma sig. Spelet, eller spelserien som man borde kalla det då det är en serie i spelformat (och ett spel i serieformat), har fått enastående kritik från alla möjliga håll. Ändå har jag lyckats intala mig själv att The Walking Dead: The Game är klart överskattat och inte på långa vägar förtjänt av den Game of the Year-trofé som delades ut på Spike Video Game Awards 2012. Jag tror mig ha hittat 3 huvudsakliga anledningar till detta:

The Walking Dead
Jag ogillar per definition TV-serier. För mig är en TV-serie som en film, fast med hälften så stor budget och utspridd över 15 timmar eller mer. Skådespelarna och kringarbetarna siktar alla på att nå filmindustrin då de som lyckas inom TV-serier oftast tar steget upp till stora skärmen – som att de själva sätter filmduken långt ovanför TV-skärmen (eller Netflix) i den cinematiska rangordningen. Dessutom fortsätter TV-serier allt som oftast tills de inte längre drar in pengar, vilket kvalitetsmässigt brukar vara alldeles för länge. Att målet är att tjäna pengar skiljer givetvis inte filmen från TV-serien, däremot kan man som konsument lättare avstå ifrån uppföljare eller prequels som luktar illa (oftast heter dem de del 2 eller 4). Man vet aldrig på förhand när en TV-serie börjar tappa kvalitet och man märker det först när det är tre avsnitt för sent. The Walking Dead är en TV-serie, och ett spel därikring känns motbjudande. Ja, för mig alltså.

Sam & Max
Att kalla mina fördomar mot The Walking Dead för välgrundade är ungefär så mycket av en lögn det kan bli, och min historia med Telltales titlar är oerthört skral. Jag har dock testat Sam & Max, jag tror det var episod ett av The Devil’s Playhouse, och det föll mig verkligen inte i smaken. Jag gillar torr humor, men vad jag minns av Sam & Max var det inte torrt nog… eller så var det för torrt… eller för torrt men ändå inte så extremt torrt så det blev dubbelironiskt…

Telltale Games
I snart 10 år har Telltale huserat på marknaden, och har under den tiden gjort ett tydligt avtryck med sin episodiska stil och flera väl mottagna titlar. Ändå har Telltale aldrig förut varit i närheten av den publicitet och det konstnärliga erkännande som hörts till följd av The Walking Dead, vilket i mina öron låter suspekt. Vad som gör det värre är att inte heller The Walking Dead fick så fantastisk kritik förrän efter det att alla episoder släppts. Märklig nog är metascore för samlingen av säsong ett högre än de för alla enskilda episoder. Känslan efter episod 5 och fram till årsskiftet 2012-2013 var att The Walking Dead och av bara farten hela Telltale Games fick ett rejält uppsving i anseende, utan att något nytt material släpptes. Mitt intryck var att man i efterhand snackade upp betyget på The Walking Dead som ett pretentiöst och elitistiskt sätt att särskilja bra konst från halvbra.

Under hösten har min inte varningslampa börjat blinka igen. Telltale Games har legat i med att annonsera spel med välkända titlar. Utöver The Wolf Among Among us och säsong två av TWD, där de första avsnitten nu släppts, är ytterligare spel planerade för 2014 – Tales from the Borderlands och Game of Thrones. Det betyder inte två, inte tre, utan fyra spel under utveckling. Detta från en studio på 125 personer. Det känns orimligt att alla skulle leverera, övermodigt att försöka sig på fyra stora projekt samtidigt. Det lilla jag sett av Telltales spel skulle visserligen kunna övertyga mig om att de har skapats på kort tid, då gameplay och grafisk kvalitet verkar i simplaste laget.

Det är dags för mig att sluta förmoda och döma utan underlag. Säsong två har precis sparkat igång, och jag har ännu inte ens givit The Walking Dead en ärlig chans. Det duger inte. Välkommna till Pelle spelar: The Walking Dead där jag, förmodligen episodvis inom spelets ramar, plitar ned mina intryck och tankar under äventyrets gång. Jag som älskar synlig karaktärsutveckling genom skickligt skådespeleri och regisserande kanske till och med kommer gå därifrån med en ny personlig favorit. Håll utkik efter del ett nu i helgen.