Retro, nytt och allt däremellan.

The Game Awards 2014

Det har kallats VGAs (Spike Video Game Awards), förra året hette det VGX (Spike Video Game… Xperience?) men nu är det bara The Game Awards. Geoff Keighley är det som kör detta på eget initiativ, finansierat av byxfickorna, och jag måste säga att efter denna första upplaga har han verkligen lyckats höja standarden för de årliga utmärkelserna, som sedan några år tillbaka inte handlar lika mycket om statyetterna som delas ut som det handlar om annonseringar av nya spel. Vad som framför allt präglade The Game Awards 2014 var en allmän hyllning till industrin och mediet, vilket Keighley lyfte fram genom att locka dit några av de största personligheterna från hela industrin samt arrangera musikframträdanden som bjöd på fan service av allra högsta klass.

Innan jag börja regna videos över er vill jag be er som inte sett hela föreställningen att sätta er ned och göra det, förslagsvis på denna officiella youtube-video. All kommersialism till trots, det var något speciellt med The Game Awards 2014. Det var inte bara tomt prat om hur mycket vi älskar TV-spel, det realiserades också när profiler som Hideo Kojima, Koji Kondo, Neil Druckmannm, Tim Schafer och Ken och Roberta Williams alla verkade ha trevligt på scenen. Goeff Keighley ska ha en stor eloge för att locka Nintendo till Las Vegas som vi inte ens sett på E3 senaste åren. Under den avslutande ceremonin måste jag till och med erkänna att ögonen vattnades en aning.

Priserna

Först och främst kan vi konstatera att Dragon Age: Inquisition fick utmärkelsen som årets spel. På grund av en handskada har jag inte kunnat lira BioWares senaste, men det får jag ta tag i framåt jul. Spelet verkar onekligen vara alldeles särskilt, ändå kan jag inte släppa känslan av att 2014 var lite av ett mellanår – efter det bästa för sjunde generationen släppts, innan den åttonde generationen fått sträcka på benen. I övrigt fanns inga stora överaskningar. Nedan är en komplett lista.

Game of the Year – Dragon Age: Inquisition

Best Performance – Trey Parker (South Park: The Stick of Truth)

Best Score/Soundtrack – Destiny

Best Online Experience – Destiny

Best Mobile/Handheld Game – Hearthstone: Heroes of Warcraft

Best Fighting Game – Super Smash Bros. for Wii U

Developer of the Year – Nintendo

Best Sports/Racing Game – Mario Kart 8

Best Shooter – Far Cry 4

Games for Change – Valiant Hearts: The Great War

Best Narrative – Valiant Hearts: The Great War

Industry Icon – Roberta and Ken Williams

Best Independent Game – Shovel Knight

Best Remaster – Grand Theft Auto V

Best Action/Adventure Game – Middle-earth: Shadow of Mordor

Best Role-Playing Game – Dragon Age: Inquisition

Best Family Game – Mario Kart 8

Most Anticipated Game – The Witcher 3: Wild Hunt

eSports Player of the Year – Matt ”NaDeSHoT” Haag (Call of Duty)

eSports Team of the Year – Ninjas in Pyjamas (Counter-Strike: Global Offensive)

Trending Gamer – TotalBiscuit

Best Fan Creation – Twitch Plays Pokemon by Anonymous

Väldigt nya spel

En handfull tidigare (nästan) helt okända spel visades upp för första gången. Jag hade hoppats att få se vad Bethesda har hållt på med senaste åren, och jag måste nog erkänna en liten besvikelse på den här fronten. Allt nedan är intressant, särskilt nya King’s Quest och Josef Fares nya Stockholm-studio Hazelight i mina ögon, men det var inget som fick att flyga av stolen. I helgen hålls även PlayStation Experience, varifrån jag hoppas få se The Last G… äh det var inget. Klippen ligger i den ordning de visades under föreställningen.

Ganska nya spel

2015 ser helt klart ut att bli ett riktigt kalasår för oss som gillar spel, och The Game Awards fastställde det ännu starkare. En rad titlar som jag redan innan var exalterad över har nu gjort mig spelsugen på ett sätt jag inte känt på länge. Jag kan dock inte kommentera The Witcher 3, för det vill jag inte se förrän jag spelar det. Men Zelda kunde jag inte låta bli att titta på. Se och njut.

Och så även

1 kommentar

  1. Pelle

    En kul sidenote: Hideo Kojima bar en t-shirt där det stod ”tjugoandra” och ”sjätte”. Kan mycket väl vara releasedatum för Metal Gear Solid V: The Phantom Pain.