2020 kommer för de flesta inte att gå till historien som ett speciellt bra år. Vi är nog alla glada att lämna det bakom oss för att blicka framåt. Men på spelfronten fick vi i varje fall se en del guldkorn och fem av dem kommer vi att lyfta fram lite extra här. Som vanligt har vi inte spelat i närheten av alla stora eller små spel som släpptes i år och den nya generationens konsoler kommer såklart att vara underrepresenterade. Men de fem vi har valt ut som 2020 års bästa spel har gett oss många timmar av glädje under ett år då vi verkligen behövde det.

Innan vi sätter igång med listan vill vi bara säga att det snart kommer dyka upp en annan lite större lista, där vi kommer att summera den gångna generationen. Både för att fira in de nya konsolerna men också för att se tillbaka på den åttonde generationens fantastiska utbud av spel. Det blir kategorier av väldigt olika slag och spel från branschens alla hörn. Se det både som en hyllning och en summering. Den åttonde generationens bästa spel kommer upp inom kort.

#5 Hot Shot Racing (Multi)

För alla oss som saknar den gamla skolan av arkadracing som OutRun, Virtua Racing eller Ridge Racer, släppte Sumo Digital en fantastisk homage till en svunnen era i form av Hot Shot Racing. Efter att ha spelat några timmar av spelets karriärläge kändes det som en stabilt tillskott till genren, men efter att ha bumpat svårighetsgraden till max och börjat tävla om de bästa varvtiderna vaknade Hot Shot Racing till liv på allvar. Då kändes varje varv på allvar och kontrollen på bilen något som verkligen behöver bemästras. Varje kurva lades på minnet och arkadkonceptet av att nöta banor tills de verkligen sitter för att ens ha en chans på en bra tider blev verklighet. Då gick Hot Shot Racing från ett stabilt tillskott till en hyllning av racing som inte behöver innefatta steroidpumpande festivaler, hela kontinenter att upptäcka eller 400 olika bilmodeller. Det visar sig att bra speldesign räcker långt utan att behöva kamouflera det i en snygg förpackning.

#4 Microsoft Flight Simulator (PC)

Flight Simulator har en gedigen historia, första spelet släpptes redan 1982. Sedan dess har det minst sagt hänt en hel del. Låt oss först landa i att hela planeten agerar spelplats och att ca 80 000 registrerade flygplatser finns representerande. Det är kittlande att snurra på jordgloben och fritt välja startplats. Vill man se soluppgången över Hawaii eller ta en sväng förbi Sydney kanske? Möjligheterna är snudd på oändliga och med ett dymaniskat vädersystem som baseras på realtidsdata blir upplevelsen så verklig den kan bli. Trots noll flygtimmar i verkliga livet får vi som alltid drömt om pilotyrket en chans att snudda vid känslan av att fälla ner flapsen, dra på motorerna på max och långsamt glida iväg mot horisonten.

#3 Astro’s Playroom (PS5)

Hur demonstrerar man tekniken i en ny konsol, finesserna i en ny handkontroll, samtidigt hyllar ett varumärke som har varit synonymt med spel sedan 1994 och ger ut ett spel som dämpar köpångesten av en ny konsol som saknar tunga release-spel? Låter Team ASOBI! göra ett nytt Astro Bot, som följer med alla PS5:or utan kostnad, såklart. Även om vi till viss saknar VR-hjälmen så är det här ett plattformsspel vi sent kommer glömma. Sådan finess, sådan känsla för detaljer och sådan total spelglädje. Astro Bot charmar oss igen och får oss att förstå storheten i nya handkontrollen Dual Sense men utan att någonsin låta det få kännas som en teknikdemo. Det är dags att ge det här teamet en massa pengar och låta dem få göra ett fullängdsspel nu.

#2 Spelunky 2 (Multi)

Inget spel har fått oss att banka huvudet i väggen, bita oss i tungan och knyta näven i fickan bara för att strax få oss att försöka en gång till, och en gång till, och en gång till, på samma sätt som Spelunky 2 under året. Men med sin tajta kontroll, snillrika design och beroendeframkallande upplägg är det svårt att skylla på någon annan än sig själv när man för sjuttioelfte gången dör efter en serie av osannolika händelser som bara sekunder tidigare känts väldigt avlägsna. Spelunky 2 är på många sätt en helt briljant uppföljare till ett lika briljant spel. Och att göra uppföljare till briljanta spel är inte lätt, men på något sätt har Derek Yu och hans kollegor hittat den perfekta balansen mellan att återanvända många inslag från originalet och behålla själen i vad som gör Spelunky till Spelunky, men samtidigt förbättra, snygga till och göra ett spel som är ännu djupare, ännu bättre och ännu tajtare. Har du det minsta intresse (och tålamod) för toksvåra plattformare som belönar dig mångfalt tillbaka med skratt, frustration och fruktansvärd spelglädje så är Spelunky 2 spelet för dig.

#1 Animal Crossing – New Horizons (Switch)

Det är svårt att ens tänka på 2020 utan att direkt tänka på pågående pandemi. Det kommer delvis också vara svårt att tänka på Animal Crossing: A New Horizon utan att tänka på den. För Animal Crossing till Switch blev precis den verklighetsflykt vi behövde och den ofrivilliga tajmingen för release blev såklart speciell. Men faktum är att den senaste utgåvan av Animal Crossing kom med otippat många nyheter i form av materialinsamlande, tillverkning av möbler och den ökade friheten att inreda sitt hus och sin ö för den delen. Det gav oss precis vad vi behövde, i precis rätt tid. Inget kan ta ifrån teamet hos Nintendo den framgång de fick och den fantastiska spelupplevelse de gav oss. Inte ens skitåret 2020.