Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: SimCity


Det har gått över 10 år sedan det släpptes ett ordentligt SimCity-spel. Väntan på en uppföljare har med andra ord varit lång. Under den perioden har mycket hänt i Maxis simulatorvärld och även i världen utanför. Vi har byggt relationer och hus med våra Simmar och det sociala spelandet har inget mindre än exploderat. Man kan tänka sig att många ville vara med och påverka vad det nya SimCity skulle bli för slags produkt. Å ena sidan ville man göra ett ordentligt SimCity, å andra sidan försökte man leva upp till de krav man trodde allmänheten hade på socialt spelande. Det skulle visa sig bli en gnutta problematiskt.

När de första recensionerna dök upp på Metacritic östes det beröm över SimCity. Det här är ganska typiskt för Metacritic. Positiva recensioner postas först och alltför många skriver sina recensioner innan helheten har hunnit testas. När EA:s servrar väl kickade igång (och alla som vill spela måste vara uppkopplade mot dessa) uppstod en hel del problem. För att förklara det enkelt, servrarna fungerade inte. Men det här var inte det enda som recensenter hade problem med.

Destructiod menar att multiplayern är påtvingad och för den som bara vill sköta om en egen storstad finns inte mycket att hämta. Gamespot fyller i med att SimCity som spel är riktigt kul men att det är för svårt att faktiskt lyckas spela det. Några, som till exempel svenska Gamereactor, tycker det är ett fantastiskt spel, men deras recension är publicerad innan alla tekniska problem uppstod (och i förlängningen fixades). Vilket är helt bisarrt när man recenserar ett spela som helt och hållet kretsar kring stabila servrar och socialt spelande. SimCity snittade 71 på Metacritic vid vår mätning.

Daniel (gissat snitt 89): ”Årets första skräll och en tråkig sådan. I förhållande till våra höga gissningar får 71 i snitt ses som en smärre katastrof. Det är tydligt att man måste ha en helt annan inställning till nya SimCity för att underhållas av det hantverk som satts ihop. Det blev ett par timmar med SimCity Deluxe till Ipaden, det får räcka för min del.”

Andreas (gissat snitt 92): ”Oj, verkligen helt off i min gissning denna gång. En klen tröst är ändå att mina medtävlande också gick poänglösa. Jag har många härliga gamla spelminnen och upplevelser från tidigare utgåvor av SimCity och vad jag hittills har sett av den senaste utgåvan har fått mig att dregla och längta. Jag röstade både med hjärta och research denna gång men det hjälpte inte. Jag är fortfarande sugen på att testa nya SimCity, men kommer inte springa ner till min lokala spelbutik för att skaffa ett exemplar. Synd”

Fredrik (gissat snitt 93): ”SimCity skulle bli spelet som fick mig att köpa en ny dator. Jag älskar verkligen SimCity och fick en smärre chock när det gick upp för mig att det inte längre gick att bygga sin egen metropol. Jag vill försvinna in i min stad, inte bry mig om vad andra människor gör i min omgivning. För mig kan det här bli årets besvikelse. Att jag inte fick några poäng skiter jag i, det här gör ont på riktigt.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning: Daniel: 5 p (-) | Andreas: 5 p (-) | Fredrik: 7 p (-)

1 kommentar

  1. Fredrik

    Nu snittar SimCity 66. Det gör mig ledsen.