Retro, nytt och allt däremellan.

Tvspelsdagboken vs. Metacritic: Uncharted 3


Uncharted: Drake’s Fortune var ett bra spel. Varken mer eller mindre. Viktigast var att det lade grunden för vad som skulle bli en av de bästa spelserierna för den här generationen. Absolut den bästa som är Playstation 3-exklusiv. Det var i tvåan som Naughty Dog prickade helt rätt, de hade tagit fasta på de ögonblick som stack ut i ettan och sen gått hela vägen till banken med den kunskapen. Tvåan var ett fantastiskt spel, ett spel som fick oss att tappa andan vid flera tillfällen och det var en ren njutning att få känna sig delaktig i en äventyrsfilm av högsta kaliber. Indiana Jones klarade av att underhålla oss i en och en halv film, Nathan Drake har nu gjort det i två och en halv.

Kritikerna är överlag saliga. Uncharted 3: Drake’s Deception snittar högt, 92 närmare bestämt. Självklart är inte alla helt nöjda, det finns dem som klagar, men majoriteten hyllar spelet för pusslen, actionsekvenserna och det (som fortfarande, även efter tvåan, känns så skönt otippat) gedigna flerspelarläget. Visst, det finns en känsla av att man har gjort det här förut, men skulle det vara ett starkt argument för att dela ut ett dåligt betyg skulle Modern Warfare 3 bli sågat vi fotknölarna. Vi utgick alla ifrån att trean skulle få riktigt höga betyg, frågan är bara vem som gissade bäst.

Fredrik (gissat snitt 91): ”Med tvåan i bakhuvudet och av det lilla jag sett från trean var det inte svårt att dra till med ett riktigt högt snitt. Anledningen till att jag inte gissade högre var att jag utgick ifrån att vissa recensenter skulle ha tröttnat lite på Uncharted-konceptet. Sen finns det alltid nån som vill sticka ut lite och sätta ett extra lågt betyg för att locka arga internet-personer till sidan och på så vis generera mer trafik. Jag är nu några timmar in i Uncharted 3 och visst, jag känner igen mig. Men det gör jag när jag spelar Forza 4, Battlefield 3 eller Arkham City också. Satan vad bra det här spelet är.”

Jonas (gissat snitt 95): ”Uncharted. Ettan var grym, tvåan lite sisådär, men trean ser inte dum ut alls. Kommer garanterat bli ett köp lite senare när priset sjunkigt en smula. Och angående betyget då. Min gissning var nästan spot-on, men det är lustigt hur en sen 5/10-recension kan påverka ett Metacritic-medel. Väldigt lustigt. Ha. Ha.”

Daniel (gissat snitt 92): ”Äntligen kammar jag hem full pott i denna tävling. Synd bara att alla andra (utom Jonas då) också fick poäng i den här rundan. Inte bra. Att gissa ett snitt på 92 var inte direkt vågat då Naughty Dog har visat att de kan göra spel i världsklass förr. Del ett var riktigt bra, del två några snäpp bättre och nu förväntar jag mig pricken över i:et, en trea i världsklass.”

Thomas (gissat snitt 93): ”Jag har inte den blekaste om vad Uncharted 3 är, och jag äger ingen PS3 heller så att jag plockade poäng i detta moment känns som en stor bedrift. Eller lyckosam chansning kanske. Jag observerade dock att jag hade exakt rätt betygsgissning för ett par dagar sedan, så det känns ändå lite snopet att tappa fullpoängaren till någon annan. Anyway, jag får åtminstone poäng den här gången, det är inte varje vecka det händer precis. Därför håller jag nu tyst och ler inombords.”

Komplett lista och regler för vår Metacritic-tävling.

Ställning just nu: Daniel: 6 p (+3) | Fredrik: 8 p (+2) | Jonas: 7 p (-) | Tompa: 4 p (+2)

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Någonstans, med de fullständigt skyhöga förväntningar jag hade, är Uncharted 3 ändå lite, lite av en besvikelse. Det förtjänar sina 9.2, kanske till och med 9.3 alla dagar i veckan, inget snack om det. Ändå finns det fler områden än i tvåan där riktiga svagheter faktiskt finns.

    Gameplayet är faktiskt (singleplayer) inte så imponerande som jag hoppats, nästan ett steg tillbaka från Uncharted: Drakes Fortune (som släpptes 2007). Skjutmekanikerna är långt ifrån optimala och de tar precis som tidigare upp en lite för stor del av spelet. AI är rätt och slätt dålig med korkade beslut och märkliga ageranden. Bandesignen, som mestadels är helt makalöst bra och fyndig, har även den sina lågvattenmärken.

    Grafiskt och tekniskt sett finns det ju dock inget konsolspel som ens spelar i samma division som Uncharted 3, och storyn är nog den bästa jag upplevt i ett spel, någonsin. Tyvärr tar kalaset slut långt tidigare än sina föregångare.

  2. Pelle Duveblad

    ^mycket snabbare kanske man säger 😉