Vi firar åtta år och för att uppmärksamma det bestämde vi oss för att göra något galet. Inte originellt, men galet. En lista med de 100 bästa spelen. Inte de objektivt bästa spelen, som om de existerar, eller de historiskt viktigaste spelen. Bara de för oss absolut bästa spelupplevelserna.

Tre individuella listor började ta form för ett halvår sedan och genom heta diskussioner, frustrerade känslor och en insikt om hur många fantastiska spel det finns, landade vi här. Listan kommer att presenteras i 11 delar. Tycker du att någon plattform eller genre är underrepresenterad beror det sannolikt på att vi inte har så mycket erfarenhet på just det området eller att vi har olika åsikter om saken. Här kommer del 3 – plats 80-71.

Plats 80 – Ori and the Blind Forest

Xbox One 2015

Det räckte med att spela igenom det förtrollande och känslosamma introt för att förstå att Ori skulle bli något speciellt. I grunden är spelet ett plattformsäventyr i 2D där du i klassik Metroid-anda får nya förmågor allt eftersom du utforskar världen. Timing var viktigare än någonsin och trots vissa svordomar efter tiotals misslyckade försök att klara en viss sekvens så fanns det en otroligt beroendeframkallande game-play-loop man aldrig riktigt ville hoppa ur.

Plats 79 – Geometry Wars: Retro Evolved

Xbox 360 2005

Vi saknar Bizarre Creations. Framförallt på grund av Project Gotham Racing och Geometry Wars, där det senare gjorde debut som en kul bonus i den andra delen av det första. Som tur är skulle Geometry Wars uppskattas så mycket att det släpptes i sin egen rätt till Xbox Live Arcade. När spel är så beroendeframkallande (utan att vara cyniska telefonspel) som den här abstrakta rymdskjutaren har man lyckats med något speciellt. Och Geometry Wars är verkligen något speciellt, med en fot bland gamla arkadklassiker och en annan i nutid skapades något unikt.

Plats 78 – WarioWare, Inc.: Microgame$!

Game Boy Advance 2003

Marios ondsinta motsats Wario gjorde debut redan 1992 i Super Mario Land 2. Sedan dess har han dykt upp som ett skönt elakt och girigt inslag i en rad olika titlar. Både som huvudrolls- och birollsinnehavare. Nästan 10 år efter sin debut skulle han dyka upp i WarioWare, Inc.: Microgame$! En samling helt galna minispel som testar både dina reflexer och din humor. De flesta av spelen är bara några sekunder långa och det är den intensiteten som gör spelet unikt. Uttrycket bara en gång till har aldrig varit mer applicerbart.

Plats 77 – Bubble Bobble

Arkad 1986

100 nivåer, musik som upprepar sig konstant och en grön och blå dinosaur som med hjälp av sina bubblor ska överleva alltmer argsinta fiender. Så går det att summera Taitos arkadmästerverk Bubble Bobble, men vi vill påstå att spelet är mer än bara summan av sina delar. Det är utmanande, förvånansvärt variationsrikt och tillsammans med en vän en av de mest handsvettsproducerande arkadupplevelserna som finns. Det kanske inte kan ses som revolutionerande men Bubble Bobble satte helt klart en standard som många försökte efterlikna och lade grund för en rad olika uppföljare och spin-offs.

Plats 76 – Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast

Multi 2002

Det har släppts massvis med Star Wars-spel genom åren och alla har varit långt ifrån bra. I Jedi Knight II får vi återigen följa Kyle Katarn på hans resa för att bli ett med kraften. Här mixades förstapersonskjutande med ljussabelsvingande och kraftanvändande. Utöver enspelaräventyret fanns det också ett multiplayer-läge som höjde upplevelsen ytterligare. Star Wars kan vara bra som tv-spel och det fick vi bevittna här.

Plats 75 – Grand Theft Auto V

Multi 2013

GTA-serien har fått stått ut med mycket kritik genom åren, med alltifrån rena bannlysningar till anklagelser om både det ena och det andra. Men faktum är att spelserien har en 18-årsgräns av en anledning, och det är få utvecklare som lyckas balansera så perfekt mellan provokativ samhällssatir och underhållning som Rockstar gör gång på gång. Den senaste delen är i vårt tycke också en av de allra vassaste i serien med fantastiskt färgstarka huvudpersoner i en underbart lekfull version av Los Angeles, så som bara Rockstar kan göra det.

Plats 74 – Battlefield Bad Company 2

Multi 2010

Bombastiska explosioner och förstörelse utan dess like gjorde att vi aldrig ville lämna slagfältet. Lagarbete blev viktigare än någonsin och med lite flyt kunde fyra tappra kämpar verkligen göra skillnad.  Att kasta sig in i en helikopter, plöja fram i en tank eller smyga sig fram till bombplatsen var så nervkittlande att det blev svårt att sluta spela. Då har vi inte ens nämnt den charmiga single-playern.

Plats 73 – Advanced Wars

Game Boy Advance 2001

Det tog över 10 år innan Nintendo i form av Advanced Wars slutligen beslutade sig för att ta sin Wars-serie utanför Japans gränser, och succén lät inte vänta på sig. Det turordningsbaserade formatet passade perfekt som handhållet, och den charmiga pixelgrafiken i kombination med det beroendeframkallande upplägget lockade till många långa spelsessioner. Med 10 år sedan senaste delen drömmer vi fortfarande om dagen då Nintendo väljer att skaka liv i serien igen, den dagen kan inte komma för tidigt.

Plats 72 – Fable 2

Xbox 360 2008

Peter Molyneux lyckades locka oss tillbaka till Albion med sina storslagna planer och trots att hypen hade gått överstyr fick vi faktiskt en supercharmig uppföljare fylld med humor, värme och äventyr. En härlig mix av Zelda och Svärdet i Stenen fick oss att dra på smilbanden och idag ser vi tillbaka på äventyret med varm nostalgi. Även om Molyneux sällan lyckas leva upp till sina egna visioner blir resultatet åtminstone intressant och i fallet Fable 2 blev det till och med mer än så.

Plats 71 – Uncharted 2: Among Thieves

Playstation 3 2009

Redan i första delen av Uncharted visade Naughty Dog att de var något stort på spåret. Men det var i Uncharted 2 som alla pusselbitar föll på plats. Spelet är en perfekt balans mellan äventyr, action och problemlösande. Äntligen kändes det som att vi fick leva ut våra Indiana Jones-fantasier med allt ifrån syrliga one-liners till storslaget upptäcktsresande. Den hårresande inledningsscenen där Nathan Drake, skadad, vaknar upp i en tågvagn som visar sig hänga ner utöver ett stup, satte stämningen för ett äventyr som vi sent skulle glömma.

Samtliga delar av listan:
Del 1 Plats 100-91
Del 2 Plats 90-81
Del 3 Plats 80-71
Del 4 Plats 70-61
Del 5 Plats 60-51
Del 6 Plats 50-41
Del 7 Plats 40-31
Del 8 Plats 30-21
Del 9 Plats 20-11
Del 10 Plats 10-6
Del 11 Plats 6-1