Det är dags att dyka ner i arkad-träsket igen. Med en dedikerad Raspberry Pi 4 för MAME och Final Burn Neo samt en PC för de lite tyngre prylarna har jag äntligen en lättillgänglig setup att tillgå. En kväll med MAME är tillbaka med nya tips på klassiska arkadspel som alla borde spela.

Nu är det dags för C och det råder verkligen ingen brist på bra arkadspel som börjar på den bokstaven. Precis som tidigare nämnt exkluderar jag Neo Geo i den här artikelserien, även om det kanske inte skulle påverkat just den här listan. Det finns så många spel jag skulle vilja inkludera. Samtidigt ligger själva utmaningen i att välja ut enbart 5. Spel som Cadillacs & Dinosaurs, Cadash, Carrier Air Wing och Cruis’n USA är alla fantastiska och skulle ha kunnat tagit en plats på listan. Om det inte vore för de här spelen.

Chase HQ

Efter att precis ha skrivit en lång artikel om OutRun-serien har jag funderat mycket på andra arkad-racers jag verkligen giller. En ut av dem är utan tvekan Chase HQ – Taitos mästerverk från 1988. Här handlar det dock inte om att cruisa från stad till stad utan att ta på dig rollen som polis, jaga fatt en brottslingar och krocka skiten ur dem. Skurkarna kör runt i dyra lyxbilar som blir svårare och svårare att komma ikapp och att se bakluckan på din motståndare samtidigt som klockan tickar ner är lika frustrerande som det är beroendeframkallande. En klassisk arkad-race – utan tvekan.

Combat School

Ibland är det enkla det bästa, som i Combat School från Konami. Spelet kan väl bäst liknas vid ett Track & Field fast i militär miljö. Du ska ta dig genom olika hinderbanor, skjuta ner måltavlor och bryta arm (du vet, sånt man gör i militären). Som sista event ska du dessutom slåss mot din instruktör vilket såklart är en skön touch. Överlag handlar det om att peppra snabbt på knappen för att vinna din gren men det är också den enkelheten som gör Combat School så extremt avslappnande att spela. Inte för dina fingrar såklart.

Capcom Sports Club

Jag velade ganska länge om det här spelet skulle komma in på listan eller inte. För börjar man separera komponenterna som utgör Capcom Sports Club så kanske det inte håller allra högsta kvalitet. Men det som gör CSC unikt är att det består av tre olika titlar (nåja, tre olika sporter) – Smash Stars (Tennis), Dunk Stars (Basket) och Kick Stars (Fotboll). Det finns definitivt bättre arkad-kandidater för alla tre sporter men variationen och det unika upplägget i spelet gör det speciellt. Personligen tycker jag nog att Dunk Stars är den starkaste delen av de tre men alla grenar är tillräckligt starka för att CSC ska hålla ihop.

Captain America and The Avengers

Data East var glödheta på arkadmarknaden under åttio- och första halvan nittiotalet. Från BurgerTime till Windjammers. Även om Captain America and The Avengers kanske inte kommer gå till historien som en av Data Easts absoluta klassiker så är det ett bevis på den höga kvalitet som företaget representerade under den här tiden. Karaktärerna är roliga att kontrollera och variationen är tillräckligt stor för att hålla spelet igenom. Det är starkt för en Beat ’em Up. Dessutom är dialogen och röstinspelningarna hysteriska. Jag önskar bara att valet av spelbara Avengers vore lite mer intressant. Håll dig borta från SNES-versionen, den är obra.

Cosmo Gang the Video

Minns ni Space Invaders? Klart ni gör. Då har ni säkert också koll på Galaxian som var Namcos tolkning av den extremt framgångsrika rymdskjutaren från Taito. Men jag begär inte att ni har koll på Cosmo Gang the Video som är Namcos uppskruvade variant av deras Galaxian, som då i sin tur bygger på Space Invaders. Cosmo Gang the Video går alltså ut på att skjuta ner alla fiender på en och samma skärm. Men då tillkommer också en massa roliga power-ups, urgulliga fiender, boss-fighter och musik som fastnar i huvudet direkt. Spelet är en ”modern” tolkning av ett klassiskt koncept som lyckas extremt väl, vilket resulterar i ett spel som jag nog aldrig kommer att tröttna på. Spela det nu.