Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 208-210: Vem vill ha en 3DS?

Jag fattar ingenting, vart har den här sommaren tagit vägen? Det är skrämmande hur fort det går, kan inte fatta att det snart är augusti. Personligen skulle jag gärna klona både augusti och juli månad och trycka in dem i kalendern istället för tråkmånader som november och februari. Vi lever trots allt på 2000-talet, någon borde ju ha tagit fram en lösning på detta klimatproblem? Nåväl, från sommaren-är-för-kort-i-Sverige-ångest till något helt annat.

Nintendo gick idag ut med att de chocksänker priset på deras bärbara konsol 3DS. Det är ingen liten prissänkning heller, utan den går från ett rekommenderat pris på 249.99 dollar ner till 169,99 från och med den 12:e augusti. De som redan köpt en enhet kommer kompenseras med nedladdningsbara gratisspel (10 NES- & 10 GBA-spel). Låter väl sådär om jag ska uttrycka mig snällt, jag skulle inte blivit en gladare 3DS-ägare av den kompensationen, om jag nu hade ägt någon. Nintendo har meddelat att de kommer gå ut med mer information inom kort kring hur du går tillväga för att få tillgång till dina gratisspel.

Det har blivit betydligt tuffare på den bärbara marknaden då både Ipad, Iphone och andra ”smart phones” numera agerar allt-i-ett-maskin för väldigt många. Med det i åtanke känns det helt naturligt att 3DS:en inte kommer bli Nintendos nästa stora kassako (som DS:en har varit under många år). Jag vet inte hur många gånger jag sett gif-animationen nedan med de glada Nintendo-bossarna, men jag undrar om inte tiden sprungit ikapp dem den här gången.


Bild från destructoid.com

Det ska bli mycket intressant att se hur prisjusteringen påverkar försäljningen under Q3 och Q4 när spel som Donkey Kong, Kid Icaraus, Metroid och nya Super Mario släpps. Enligt siten vgchartz så har 3DS:en sålt/skeppats i cirka 3 miljoner exemplar världen över så här långt. Huruvida det är en helt tillförlitlig siffra kan jag inte svara på, men det ger i alla falla en fingervisning. Tittar man dessutom närmare på den senaste veckans försäljning ser man att DS:en har bättre siffror och att Sonys PSP inte alls är långt bakom. Självklart kommer prissänkningen göra avtryck i statistiken men jag tvivlar ändå starkt på att det blir några 100 miljoner (DS:en har sålt 147 enligt Vgchartz) för Nintendos senaste. Jag kanske inte ska gå händelserna i förväg allt för mycket nu, men jag kan inte låta bli att fundera på om detta är början på en ny svacka för Nintendo.

1 kommentar

  1. Pelle Duveblad

    Har varken varit imponerad av hårdvaran eller mjukvaran när det gäller 3DS. Dock tror jag ändå att Wii U kommer att gå bra, men när det gäller den handhållna konsollen ser det mörkt ut.