Jag har varit nyfiken på företaget 8Bitdo och deras retrokontroller i modern tappning ganska länge. Med modern menar jag att de stödjer Bluetooth och USB och därför går att använda till det mesta. Du kan alltså använda deras gamepads till alltifrån PC till mobiler och nyare konsoler. Mitt intresse kom dock av deras tillbehör Retro Receiver som tillåter mig att använda deras kontroller och även andra Bluetooth-kontroller till mina originalutgåvor av NES och SNES.

När jag inhandlade kontroll plus receiver landade notan på 544 kronor. Det är med andra ord i samma prisklass som en ny kontroll till PS4 eller Xbox One. Inte speciellt billigt alltså och för den summan stiger förväntningarna på kvalitén. Kontrollen jag köpte hade Famicomutseende (alltså den japanska motsvarigheten till NES) och Retro Receivern var anpassad för NES/AV Famicom. Det finns även en receiver för Super Nintendo/Super Famicom och även en rad andra kontrolldesigner. Efter att ha spelat en omgång Punch-Out och Gun.Smoke har jag följande att säga.

Två saker kännas absolut viktigast. Eftersom handkontrollen är trådlös via Bluetooth finns det risk för input-lag och har den ett kännbart sådant är det bara att slänga kontrollen i papperskorgen, speciellt eftersom att den inte går att koppla direkt till receivern med medföljande USB-kabel. På den fronten kan jag säga att allt är lugnt, jag märkte inte av någon fördröjning alls och testade med två spel som bör vara väldigt känsliga för någon som helst ökning i responstid. Skall dock understrykas att jag inte mätt detta på något vis.

Sak nummer två är såklart hur kontrollen är utformad och hur det känns att spela med. Designen i mitt fall är alltså Famicom och den är gjord för att efterlikna den kontrollen. Med andra ord en ganska liten kontroll. Den har, till skillnad från originalet (utöver styrkors, start och select), fyra knappar som sitter i diamantformation och även två axelknappar. Utformningen känns till en början lite knepig, lite som att spela NES-spel med en SNES-kontroll men den känslan försvann snabbt. Dessutom upptäckte jag att två av knapparna fungerade som vanliga A & B och de andra två som A & B fast med turbo påslagen. En ganska schysst funktion. Det går säkert att konfigurera detta på något vis, men så långt har jag inte kommit än.

Styrkorset och de fyra knapparna känns helt okej. Tycker de sticker upp en aning för mycket så avståndet till botten blir lite för lång. Detta är ingen stor sak, men något jag reagerade på. I övrigt är både styrkors och knappar responsiva. De två axelknapparna avviker dock från allt vad skön känsla heter. Jag förstår varför de vill ha fler knappar, eftersom kontrollen då fungerar med fler enheter, men att någon skulle vilja använda den här kontrollen till spel som faktiskt kräver användning av bumpers är ytterst tveksamt. Förhoppningsvis är deras SNES-variant bättre på den fronten.

I stort är jag nöjd. Kontrollen synkas enkelt med mottagaren och det går snabbt att komma igång. Allt kommer i snygg förpackning och på så vis andas produkten kvalitet. Knapparnas placering kräver en viss anpassning men känslan är bra och kontrollen är responsiv. Sitter man en bit från TVn är det skönt att slippa förlängningskablar så det är förståeligt att det finns en marknad för trådlösa retrokontroller år 2016. För priset jag betalade hade jag nog önskat att allt skulle kännas nära nog perfekt, men det är inte långt borta – ja, med undantag från de plastiga och stumma axelknapparna. Nu får vi hoppas att 8Bitdo gör receivers och kontroller till andra plattformar också.