Jag som hade köpstopp. Istället beslutade jag mig för att bryta det och köpa Zelda – till Wii U. Men ett brott ledde till nästa och allt slutade med att jag köpte en Switch och Zelda. Inte alls som tänkt med andra ord. På grund av mitt återfall tänkte jag därför dela med mig av några tidiga intryck, både av konsolen och spelet.

Vi börjar med Zelda Breath of the Wild som till en börja kändes ganska förvirrande. Efter några timmars spelande börjar saker nu falla på plats och det är dags att stämma in i lovkören. Nintendo har verkligen hittat tillbaka till tidiga Zelda och istället för att halva spelet blir en tutorial är upptäckarglädjen återigen en av Zeldas styrkor. Charmen som nästan alltid finns i Zeldaspelen är intakt men nu ser man tydligt inspirationen från en rad andra spelserier vilket lyfter spelet till nya höjder. Lite Metal Gear Solid, lite Dark Souls, lite Skryrim och en stor del Zelda skapar unika situationer och en mer komplex värld att utforska. Jag går nu omkring och tänker på Breath of the Wild hela dagarna och kan inte vänta tills jag får chansen att spela mer.

Sen har vi själva konsolen som till skillnad från Zelda ger ett lite mer blandat intryck. Joyconsen som går att para ihop till en kontroll lämnar mycket att önska. Som en traditionell kontroll är den för liten och klen, att spela med de små Joyconsen separat funkar väl ok, i varje fall i spel som är utvecklade med dessa i tanke. Därför är det nästintill obligatoriskt med en Pro Controller, som går lös på 800 kronor. Detta är helt galet om du frågar mig.

Annars är designen, både fysiskt och av operativsystemet väldigt ren och snygg. Användargränssnittet är kvickt och enkelt att manövrera runt i. I varje fall just nu, vi får väl se hur det blir med fler spel installerade. Jag saknar dock Nintendos klassiska eShop-musik och möts nu istället av tystnad. Ett annat plus är att det nu är väldigt enkelt att komma åt onlinebutiken i andra regioner genom att enkelt skapa profiler och välja valfritt land som sitt ursprung. Den japanska butiken har till exempel remaken av Blaster Master, även om spelet är planerat att även komma till väst är det lite coolt att man kommer åt det redan nu.