Jag vill erkänna en sak direkt. Jag äger ingen CD-spelare till min PC Engine, eller någon PC Engine Duo som fixar både CD-skivor och HuCards. Min enhet är en PC Engine CoreGrafx och den duger för mig. Skälet till att jag aldrig skaffat ett medel att spela de spel som bara gavs ut på CD-formatet är att de antingen varit svåra att hitta till ett rimligt pris och att spelen i sig (de jag vill spela i varje fall) oftast varit för dyra för min plånbok. Dessutom finns det så många bra spel i kortformatet att jag har fullt upp med att samla på och framförallt att hinna med att spela dem. Anledningen till att jag skäms lite över att inte ha en Duo eller liknande är att jag verkligen älskar PC Engine och då kanske borde ha bitit ihop och tagit steget för att komma åt alla spel till plattformen. Med det sagt, här kommer mina spel till PC Engine, konsolen som den här månaden firar 30 år.

PC Genjins värld

En av de mest självklara serierna att spela till PC Engine är Genjin-triologin. PC Genjin är konsolens givna maskot och gillar du plattformsspel så är alla tre värda din tid. Vi snackar inte Super Mario World-nivå men å andra sidan går det att säga om nästintill alla plattformsspel. Men PC Genjin känns unikt och bandesignen är som oftast riktigt bra. Ettan är ett av de få spel jag har som löst kort (följde med konsolen när jag köpte den), tvåan har jag komplett, trean är för dyr och saknas därför i min samling. Dessutom har jag PC Denjin som är en underbar shooter med samma huvudperson.

Några lösa kort

Utöver PC Genjin har jag fem andra lösa kort. De flesta av dem följde med vid mitt konsolköp och jag har aldrig brytt mig om att försöka hitta kompletta utgåvor av dem. En dag kanske. Inte helt oväntat med tanke på konsolen är samtliga shooters. Först ut är GunHed som utvecklades av Hudson Soft. GunHed har blivit nästintill synonymt med konsolen men är långt ifrån den bästa shootern du kan hitta till PC Engine. Sedan hittar vi Darius Plus, Kyukyou Tiger, Super Star Soldier och Side Arms. Alla kompetenta shooters men om jag måste välja är Super Star Soldier den verkliga favoriten i det här gänget.

Så många shooters

Min samling domineras helt klart av shooters, tänkte därför riva av ett gäng i en stöt. Download, Mr. Heli och Heavy Unit är alla underhållande utan att för den delen förändra världen. Override, Image Fight och The Lost Sunheart faller lite in i samma kategori även om jag personligen föredrar dem framför tidigare nämnda spel. Insektsskjutaren Paranoia och Toaplans Daisenpu gillar jag betydligt bättre även om ingen direkt kommer hylla dem som konsolens starkaste kort. Oavsett är samtliga åtta spel givna i min samling och värda att testa om du går igång på den typen av spel.

Lite blandat

Vi pausar lite i shmuppandet och flyttar fokus till andra typer av spel. Genji Tsushin Agedama är en märklig upplevelse. Det är en slags mix av plattformsspel och sidoscrollande shooter, kanske mer av en shooter. Med sina tokiga vapen och färgglada utseende är det definitivt ett spel värt att uppleva. Taitos The NewZealand Story är definitivt ett mer traditionellt plattformsspel som är gulligt som få och därför en given del i min samling. Sen har vi Vigilante en Beat ’em Up som väl är okej, i brist på annat. Sist ut i den här högen är Fantasy Zone, vänta nu, det är ju definitivt en Shooter. Jo, men med sin väldigt speciella stil ville jag inte klumpa ihop det med spel som GunHed eller Download. Fantasy Zone är fantastiskt och PC Engine-versionen är inte fy skam alls.

För många shooters

Tillbaka till shooter-genren. Gradius, R-Type I, II och Salamander står sig starka till PC Engine och gillar du klassiker av det slaget så finns inget att bråka om. Dragon Spirit och Cyber Core är båda trevliga tillskott i min samling, men inget märkvärdigt. Sen har vi Final Soldier och nu snackar vi kvalitet. Spelet som ingår i den så kallade Soldier-serien är utvecklat av Hudson och om det inte vore för ett par spel jag kommer nämna snart skulle det lätt kunna konkurrera om platsen som min favoritshmup till PC Engine.

Mina fem favoriter (PC Genjin utom tävlan)

Favoriten heter istället Soldier Blade vilket även det ingår i ovan nämnda serie. Soldier Blade är vackert, kontrollerar som en dröm och den tidvis frenetiska musiken passar spelet perfekt. En annan shooter som kvalar in bland mina favoriter är 1943 KAI – The Battle of Midway. De flesta är säkert bekanta med serien och det här är en av giganterna i den. Sen har vi Kiki Kaikai vilket många tycker är sådär, men jag gillar det verkligen. Vilket kan bero på min kärlek till Pocky & Rocky till SNES. Desto fler får igång på Splatterhouse, mig inkluderad. Musiken är magisk och stämningen i spelet likaså. Det är verkligen ett Beat ’Em Up från helvetet i bästa möjliga bemärkelse. Sist men absolut inte minst har vi Parasol Stars den tredje delen i Bubble Bobble-serien, en serie som jag smått avgudar. Jag har spelat det till NES och Amiga men det här är enligt mig den bästa hemmaversionen. Spela.

Önskelistan

Även om jag känner mig väldigt nöjd med de 34 spel jag samlat på mig till PC Engine finns det några titlar som jag utan tvekan kommer att köpa om priset är rimligt. Först ut är såklart PC Genjin 3 som inte är löjligt dyrt men fortfarande för dyrt i mina ögon. Sen har vi Tatsujin (Truxton) som mer är en dröm än något annat precis som Coryoon – Child of Dragon. Som tur är finns Everdrive även till PC Engine som gör det möjligt för oss dödliga att spela de bisarrt dyra spelen. New Adventure Island ligger också högt på min lista, Adventure Island också för den delen. Ett stycke RGB-moddad CD-enhet med Rondo of Blood och Rainbow Islands står högst upp.