Under ganska lång tid nu har jag försökt få den bästa möjliga bilden ur gamla konsoler på min platt-tv. Jag har en liten CRT som back-up men har inte riktigt platsen att låta en större variant ta utrymme. Så den optimala lösningen vore att ha alla konsoler nya som gamla kopplade till samma television.

För många av de äldre maskinerna krävdes bara en lösning – att köpa en uppskalare. Alltså en apparat som omvandlar de äldre konsolernas videosignaler till en upplösning som ser bra ut på en modern tv. I mitt fall blev det en Framemeister och den har fungerat klockrent i de flesta fall. Problem uppstår dock när vi pratar halvgamla system som till exempel Gamecube, PS2 och Xbox, signalerna från dessa jobbar inte bra ihop med min uppskalare. Ett annat problem är att jag enbart har PAL-konsoler i den generationen vilket skapar en rad andra bekymmer.

Ett väldigt bra exempel på den punkten är Xboxen som i amerikansk utgåva fixar 480p i många spel, ett helt gäng funkar till och med i 720p och några få titlar stödjer chockerande 1080i. I Europa fick vi dock inte smaka på den typen av upplösning. Igår fick jag dock hjälp av två fantastiska personer att lösa det problemet. Efter lite häxkraft kan jag nu instruera min maskin att bli en jänkare och vips så kan även jag få njuta av bra bild på min 55” Sony.

Nästa steg är att ta en närmare titt på min Gamecube. Den är inte lika lättfixad som Xboxen men det ska nog gå att lösa den också, på liknande sätt. Det mest spännande på den fronten är att det har släppts en HDMI-sladd till kuben vilket kommer ge ett stort lyft åt bilden, den är lite dyr men det kan det vara värt. Uppdatering kommer. Nu ska jag istället luta mig tillbaka och njuta av lite Xbox-spel från den tiden Microsoft kändes innovativa och inspirerade.