Efter att nyligen ha skaffat en VGA-HDMI-box till min Sega Dreamcast har jag upptäckt min lilla samling på nytt. Dreamcasten har stor betydelse för mig eftersom det var maskinen som fick mig att hitta tillbaka till konsolvärlden efter år av datorfokus. Jag minns att jag köpte den i samma veva som den började fasas utgång, men innan pluggen helt var urdragen. Och jag minns att den imponerade på mig utan dess like. För första gången kändes det på allvar som att ha flyttat arkadhallen in i mitt rum. Men det var många år sedan.

Min samling har pendlat rejält under åren. Från att ha köpt allt som gick inom min budget till att ha rensat ut större delen av min samling. Vissa spel ångrar jag att jag inte längre äger, andra skulle fortfarande bara stå och samla damm. Idag har jag 21 titlar kvar men med tanke på att konsolen nu snurrar regelbundet igen, är risken stor att den kommer att växa något den närmsta tiden. Jag börjar med att gå igenom de spel jag har och avslutar med en liten önskelista om vad som gärna får tillkomma.

De givna

Vi börjar med några klassiker som jag tror väldigt många Dreamcast-ägare har i sin samling. Chu Chu Rocket följde med konsolen om jag inte minns fel och har du inga problem med stress är det ett riktigt roligt party-spel. Sen har vi Soul Calibur som fortfarande står sig som ett av de bästa fighting-spelen i mina ögon. Crazy Taxi är en sanslöst roligt arkad-racer och Sega Rally erbjuder en arkadig rallyupplevelse för den som letar efter en sådan. Metropolis Street Racer kanske inte är en given titel men de flest har nog lagt vantarna på föregångaren till den lysande Project Gotham Racing-serien.

Nummer 2 i Tonys skejtarserie.

Två andra DC-klassiker är Sonic Adventure och Ready 2 Rumble, två spel jag inte direkt älskade när de släpptes och som jag fortfarande mest har kvar av nostalgiska skäl. Raka motsatsen till dessa är Jet Set Radio och Tony Hawk’s Pro Skater 2. Jet Set är fortfarande kul även om kontrollen börjar kännas lite förlegad, men för stilen och attityden i spelet är jag beredd att anpassa mig. Tony Hawk 2 skulle jag beskriva som ett nästintill perfekt spel och det är precis lika beroendeframkallande att skejta loss idag som det var när det begav sig.

Dubbel tennis, lite hockey och ett ”nytt” rallyspel

Det råder ingen brist på bra sportspel till Dreamcasten men i mina ögon är det Virtua Tennis 1 och 2 som är de verkliga höjdpunkterna. Här snackar vi arkadtennis i nästan perfekt form. Kontrollen är fantastisk och intensiteten som uppstår när två jämlika spelare möter varandra är enorm. Jag vet inte om jag föredrar ettan eller tvåan, oavsett är båda delarna givna i en Dreamcast-samling. Sen äger jag även NHL 2K som jag älskade när det begav sig men som tyvärr inte åldrats speciellt väl.

Ett av världens bästa tennisspel.

En sak som är rolig med Dreamcasten är att det fortfarande dyker upp lite nya spel då och då. Ett av dem är Rush Rush Rally som är ett bilspel i ovanfrånperspektiv, som från den gamla skolan. Spelet släpptes 2009 och är riktigt underhållande. Så till dig som saknar bilspel av typen Nitro, RC Pro-Am eller Super Cars, kan jag varmt rekommendera Rush Rush Rally.

Fantastiska tokigheter och ett underbart rollspel

Två av spelen i min samling som jag uppskattar väldigt mycket är Samba de Amigo och Space Chanel 5. Samba de Amigo kommer utrustade med ett par maracas som ska skakas i takt med musiken. Plastinstrument innan genombrottet med Guitar Hero och Rock Band är alltid intressanta att utforska. Space Chanel 5 kommer inte med några instrument men kompenserar det med en tokig story och en jäkla massa attityd.

Samba till Dreamcast är fantastiskt men håll dig borta från Wii-versionen.

Det kom inte direkt en uppsjö bra rollspel till Dreamcast. Visst, många uppskattade Phantasy Star Online och Grandia II ska vara riktigt bra men utöver det är genren lite av en bristvara. Ett måste existerar dock och det är Skies of Arcadia. Spelet kretsar kring Vyse en unge pojke med stora ambitioner att utforska världen. Dessutom – luftpirater.

Ett gäng japanska shooters och önskelistan

Till skillnad mot rollspel råder det ingen brist på japanska shooters till Dreamcast. I min samling finns Giga Wing 1 & 2, Gunspike, Mars Matrix och såklart – Ikaruga. Många hyllar Ikaruga till skyarna och även om jag också gillar det är det lite för svårt för mig att ta mig igenom. Istället föredrar jag Gunspike som är en slags arena-shooter i stil med Smash TV. Kontrollerna kanske inte är perfekta men när en väl tagit sig förbi det hindret går det att ha massvis med kul i spelet.

Mina köp till Dreamcast handlar idag lika mycket om kvalitén på spelen som att de måste lira med min VGA-box, vilket tyvärr inte alla gör. Så spel som Hydro Thunder, Bangai-O och Gunbird 2 har jag arkiverat på grund av den anledningen. Det finns dock en rad spel jag är på jakt efter som verkligen förtjänar en plats i min samling.

Daytona USA 2001 – ett av många roliga racingspel till Dreamcast

Först ut är Crazy Taxi 2 och Daytona USA 2001, två spel som inte har mycket gemensamt förutom bilkörande. Sen vill jag gärna testa Grandia II så om det dyker upp till rätt pris lär jag slå till. Det skulle också vara kul med några fler fightingspel till konsolen och högst upp på den listan står Marvel vs. Capcom 2. Dead or Alive 2 kanske också slinker med till rätt pris. Absolut högst upp på min önskelista finns dock Typing of the Dead där du skjuter zombies med hjälp av ett tangentbord – charmigt till tusen.