Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 377: Om att köpa eller inte köpa en Vita dag ett

Idag är det enligt en känd svensk spelbutik 41 dagar kvar till den svenska releasen av Playstation Vita. Känns som lagom tid kvar för att på allvar börja fundera över huruvida man borde köpa den eller inte. Jag är väldigt dålig på att stå emot ny teknik. Speciellt ny tvspelsteknik. Men eftersom jag fortfarande känner mig lite bränd på mitt 3DS-köp ska jag försöka att ta mig an Vitan mer rationellt. Det är dags att köra på en gammal klassiker – plus/minus-listan. Så vad talar mot och vad talar för ett köp?

Jag börjar med det tråkiga, sådant som talar mot att jag dag ett springer ut och köper en Vita. För det första är det ett extremt osäkert kort. Mycket talar för att den bärbara spelmarknaden helt har skiftat fokus mot smarta telefoner och om inte Vitan säljer bra kommer utvecklare inte vara speciellt intresserade av att utveckla för den. Det här var ett problem även till PSP som i ärlighetens namn är den konsol jag äger som jag antagligen rört minst.

Ett annat problem är priset. Inte för att jag nödvändigtvis tycker prissättningen är hemsk men med största sannolikhet kommer priset att sänkas ganska snabbt, speciellt med tanke på att försäljningen i Japan gick drastiskt neråt redan efter någon vecka. Allt talar för att Vitan kommer att bli billigare i samma stil som 3DS. Sen har vi det där med batteritiden som inte är speciellt attraktiv. Men frågan är om jag personligen kan se det som ett problem eftersom jag tenderar att spela mina portabla konsoler sittandes eller liggandes i soffan.

Nu över till det roliga, den oändliga processen i att övertyga mig själv om att jag faktiskt borde köpa en ny pryl. Rationalisering av varför jag behöver den. Nej, förtjänar den. Ett enkelt, men absolut inte hållbart argument, är att det är just en ny pryl. Och vem gillar inte nya prylar? Exakt, det är bara tokiga personer som inte gillar nya prylar. Men jag kanske borde fokusera på mer hållbara och inte riktigt lika ytliga argument.

Ett sådant skulle kunna vara spelen. Jag är dock lite kluven på den punkten. Jag vill verkligen, verkligen spela Everybody’s Golf. Men inser samtidigt att det inte är någon Killer App. Jag är lite nyfiken på Uncharted, men samtidigt mätt på den serien och det lilla jag testade på GAMEX gjorde mig inte såld direkt. Super Stardust Delta och WipeOut 2048 lockar också. Jag vill gärna tro att det släpps fler riktigt bra spel till Vita, men är livrädd för att fokus återigen hamnar på nerbantade spel som egentligen hade gjort sig bäst på en stationär konsol. Så till alla utvecklare – se till att göra spel där det bärbara formatet faktiskt tillför något.

Det sista argumentet som talar för ett köp är tidsandan. Även om Vitan är ett potentiellt sjunkande skepp redan från start känner jag ett behov att följa med ner i den katastrofen. Jag vill vara den som köpte en Vita även om jag visste bättre. Och om det i varje fall släpps ett tiotal riktigt bra spel till plattformen är det nog tillräckligt för min del. Slutsatsen får väl bli att mycket talar för att Sony kommer att få mina pengar, även om de antagligen inte har förtjänat dem.

1 kommentar

 1. Pelle Duveblad

  Escape Plan är nog det spel jag är mest intresserad av. Jag tror ändå på Uncharted, Bend Studios är riktigt underskattade tycker jag.

  Alla som kan spel ser att Vita är en bra maskin för ett hyfsat pris. Alla som kan spel vet även att p12orna (som står för ca 80% av alla spelköp) inte har en aning om vad PS Vita är, vilket kanske leder till klen framtida mjukvarusupport. Jag kommer köpa en PS Vita dag 1, och i ärlighetens namn gör jag det mest av pricipiella skäl:

  1. Jag vill visa att jag inte är en p12a och faktiskt ser att Vita är en bra leksak.
  2. Det är en ny konsol. Köp, oavsett omständigheter.
  3. Jag har haft någon modell av varje Playstation-konsol hittills. Varför sluta nu?