Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 42: Slutet för Guitar Hero?

Igår började det dyka upp nyheter om att Activision inte längre skulle släppa nya låtar till Guitar Hero. Eller till DJ Hero för den delen. Att det varit en nedåtgående trend för Guitar Hero är inte direkt en hemlighet och det här skulle kunna ses som att den sista spiken i kistan håller på att hamras i. Sätt det här i relation till allt strul kring Harmonix (som en gång var med och skapade Guitar Hero men som de senaste åren har utvecklat Rock Band-serien) och vi har ett tydligt tecken på att den en gång så heta plastgitarrgenren håller på att kollapsa.

Första gången jag testade Guitar Hero var i ett litet rum på en spelredaktion i centrala stockholm, ett par veckor innan det skulle dyka upp på den svenska marknaden. Jag minns att jag lämnade rummet fnittrandes. Guitar Hero kändes helt unikt. Visst det fanns plastinstrumentspel på marknaden tidigare men det här var bra på riktigt. Med tiden utvecklades konceptet, fler instrument tillkom men nu tycks genren ha bränt ut sig helt. Delvis handlar det om att Activision kramat ur den själ som en gång fanns i Guitar Hero men till största del handlar det helt enkelt om att folk inte längre bryr sig. Lite sorgligt men logiskt på samma gång.

Att nu Activision upphör med DLC till sina musikspel betyder absolut inte att det aldrig mer kommer dyka upp ett nytt Guitar Hero men då måste någon med mer kreativitet ta över serien och göra något nytt av den. Jag föreslår att vi alla vrider upp volymen och tar en titt på det här klippet för att minnas hur det en gång var.

2 kommentarer

 1. Tompa

  Ååh vilken nostalgi. Minns än i dag då man satte ”Jordan” på 100% första gången… 😉

 2. Peter

  Jag tror att det här är slutet på hela Guitar Hero och hela plastinstrumentsgenren också.

  Det där med plast och spel var otroligt hett i några år men efter ett otal spel som alla var snarlika varandra har folk tröttnat.

  En utveckling som jag för länge sedan hade aningar om att den skulle hända.
  Faktum är att jag inte varit särskilt intresserad alls av dessa spelen och har tyckt att de varit väldigt överskattade.

  Men kommer Guitar Hero tillbaka? Ja, kanske om några år. Men inte än på ett bra tag tror jag.
  Folk har helt enkelt tröttnat.