Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 445: Ingen ny Xbox på E3 2012 säger Microsoft

I förra veckan gick Microsoft ut med ett uttalande (se Kotaku) om att de inte kommer visa upp någon uppföljare till Xbox 360 under E3-mässan 2012. I vår kära internetverklighet så är detta förstås redan gårdagens nyheter men jag kände att det var värt att reflektera över så här några dagar senare. Vad betyder då detta? Försöker Microsoft mörka för att sen överraska eller innebär det att vi faktiskt får vänta enda till sommaren 2013 för att få se skymten av Microsofts nya enhet? Den (förmodligen) bistra sanningen svider en del.

Xbox 360 hade sitt bästa år någonsin under 2011 sedan lanseringen 2005, och därför är det förstås väldigt logiskt att man inte vill skifta fokus mot en ny konsol riktigt än. Även om jag tyckte mig skymta sjunkande försäljningssiffror för de inledande månaderna under 2012 jämfört med förra året så vill man så klart försöka hålla uppe momentum ett tag till. Lägre tillverkningskostnader, bättre marginaler och mängder av spel som redan är släppta och kommer släppas skapar en stabil grund för att ”mjölka” ur ännu ett lönsamt år.

Samtidigt som detta uttalande är helt logiskt i mina öron eftersom en utannonsering på E3 i år skulle skifta fokus totalt för Microsoft, måste jag säga att det känns lite tråkigt när två (Sony också) av de tre aktörerna sagt 2012 är nuvarande släppta konsolers år. Jag hungrar efter ny teknik och mina förväntningar inför årets E3-mässa har definitivt skruvats ner rejält. Nu får vi istället hoppas på ny fräscha spel och att Nintendo rycker sig i kragen och faktiskt talar om för oss vad Wii U egentligen är bra till.

3 kommentarer

 1. Pelle Duveblad

  Mina förväntningar på årets E3-mässa är riktigt höga. Dels hoppas jag en hel del på spel vi redan vet om (Halo 4, Far Cry 3, Tomb Raider, Borderlands 2, Assassin’s Creed III, Resident Evil 6 och kanske, kanske The Last Guardian), dels är jag faktiskt riktigt exalterad över Wii U och annat från Nintendo (såsom nytt Metroid eller Donkey Kong) men allra högst förväntningar har jag på Valve som ju faktiskt kommer till E3-mässan.

  Med tanke på alla rykten om Steam Box och Gabe Newells uttalanden känns det mycket rimligt att just en sådan låda visas upp. Newell har flera gånger klagat på dagens konsoler och även pratat om hur Valve har irriterat fans utan någon sådan intention. Jag tror att Valve har inväntat en ny konsol-generation som man inte längre anser sig ha tid att vänta på. Jag tror att Newell har planerat för att nästa del i deras kärnserie, och med den en helt ny spelmotor, ska släppas på ny hårdvara. Jag tror att Valve, på E3 2012, kommer att annonsera Steam Box och Half Life 3.

 2. Daniel

  Visst finns det spännande spel som kommer bli kul att se mer av, men som vanligt de senaste åren så suktar jag efter lite fler nya IPs, alla intressanta stortitlar till trots.

  Ingen rök utan eld brukar det väl heta så det är känns väl inte helt långt borta att Valve kanske har en ”Steam-konsol” i rockärmen. Det kan bli väldigt intressant i så fall. Men nja, jag vet inte, inför årets E3 rycker jag lite på axlarna och tar det som det kommer tills vidare.

 3. Andi

  Sorry Chaser men fem stavfel i en sådan kort text är knappt godkänt, lämna in till Tompa för korrigering. 😉

  För att kommentera nyheten då. Jag älskar ny teknik och TV-spel men att det dröjer tills nästa generation gör sig sedd är ok med mig. Jag har så mycket att göra med min 360 och har väldigt skoj med den så jag kan vackert vänta.