Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 543-545: Sega & Nintendo

Både Sega och Nintendo har en lång och gedigen historik inom tvspelsvärlden. I slutet på åttiotalet och en bit in på nittiotalet var de stenhårda konkurrenter över potentiella konsolköpare men sedan släppte Sega sin Dreamcast och det blev spiken i deras hårdvarukista. Vilket tvingade företaget att lägga ner hårdvaruutvecklingen för att enbart fokusera på spel. För Nintendo dök det upp nya konkurrenter i form av Sony och Microsoft men frågan är om Nintendo inte har spelat i en egen liten division den senaste tiden. Spännande tider väntar för Nintendo, med Wii U på ingång och en 3DS som kanske snart har fler än 5 spel värda att stoppa in i den. För Sega ser verkligheten helt annorlunda ut.

Fler spelsidor rapporterade idag att Sega är på väg att skära ner på sin verksamhet – igen. Den här gången är det deras operationer i Europa och Australien som får stryka på foten. Varför? Jo, tanken är att Sega ska koncentrera sig på deras tyngsta varumärken och på nerladdningsbara titlar. Företaget säger att det är svårt att bryta sig in på marknaden med nya namn och därför vill man satsa på mer säkra kort. De säkra korten är spelserier som Sonic, Total War, Football Manager och Alien. Att Sega gör enorma förluster kan inte komma som en stor överraskning om det är de starka korten. Mindre nyskapande, mer Sonic alltså. Kul.

Nintendo har också en del utmaningar framöver. DS sålde löjligt bra och Wii gjorde detsamma. Men marknaden är inte densamma som för några år sedan och det ska bli riktigt intressant att följa Nintendo under hösten och vintern. Man har precis utannonserat 3DS XL och såklart även en större Circle Pad Pro. I mina ögon helt hopplösa produkter men någon borde ha räknat på detta. Kanske. Fast även om hårdvarubiten troligtvis blir svårare för Nintendo framöver har de betydligt säkrare kort att satsa på vad gäller spel. Bland annat står det nu klart att Pokémon Black och White 2 släpps i Europa den 12 oktober. Spelen, som nyligen släpptes i Japan, har redan sålt 1,5 miljoner exemplar. Jag antar att det även kommer sälja bra både här och i staterna.

Två företag som en gång i tiden representerade allt som hade med tvspel att göra, lever idag i vitt skilda världar. Segas nedgång har varit bedrövlig att beskåda. De har inte vårdat sina gamla varumärken och tycks nu inte vilja satsa på några nya heller. Nintendos största konkurrent idag heter möjligtvis Apple (självklart även Sony och Microsoft) och man lutar sig tungt mot sina gamla varumärken och när det gäller nyskapande är det främst på hårdvarusidan man tittar. Men en större 3DS känns mest knepig och vad gäller Wii U är jag fortfarande högst osäker på hur den kommer att bemötas när den väl ser dagens ljus, förhoppningsvis, senare i år.

2 kommentarer

  1. Pelle Duveblad

    Ni på tvspelsdagboken är i alla fall nytänkande – sy in nyheterna i en flödande text, lite småtrevligt. Egentligen känns det helt meningslöst att försöka analysera Nintendo, för för det mesta blir resultatet precis tvärtom. Ingen förstod sig på varken DS eller Wii när de visades upp, men sålde gjorde dem som smör. 3DS fick ju faktiskt ett riktigt gott mottagande på E3 2010 men blev stående på butikshyllorna de första 9 månaderna efter release. Lika lite som man förstår sig på utvecklingsteamet på Nintendo begriper man hur den stora massar besvarar deras produktsläpp. Det enda vi kan göra är att vänta, se och fundera på om vi själva ska införskaffa ett Wii U. För min del har jag funderat färdigt.

  2. Fredrik

    Mmmm, man ska aldrig räkna ut Nintendo, det är en sak som är klar.