Retro, nytt och allt däremellan.

Dag 691: WiiU-teknik & releasespelen i Sverige

Om en vecka släpps WiiU i Sverige och det är säkert många som funderat både en och två gånger kring ett eventuellt köp. Personligen har jag varit lite småsugen på ett köp från och till men har hela tiden fått leta i alla tänkbara skrymslen och vrår för att hitta vettiga argument till varför. Det bästa jag hittade var att det alltid är kul med ny teknik och att nya Super Mario säkert blir roligt. Inte världens bästa argument. Eller?

WiiU har funnits ute i de amerikanska butikerna sedan en vecka tillbaka och av de första intrycken att döma är det lite blandade upplevelser bland konsolköparna. Det har handlat om spel från tredjepartstillverkare som har en del tekniska problem (t ex Mass Effect 3) och en del om problematiken kring att WiiU saknar optisk ljudingång (mer info här). Låter krångligt om man inte har rätt typ av reciever.

En så kallad ”day zero-patch” var det första som mötte Nintendo-fansen när de kopplade upp sin konsol. Trots detta hade någon av misstag råkat hamna i något slags ”utvecklarläge” där menyer som inte skulle synas uppenbarade sig. De senaste dagarna har det också pratats mycket om tekniken i Nintendos nya låda och domen är hård. Trots att konsolen har mer i RAM tycks de ha satt in en något långsam typ av minne som gör att WiiU:n får kämpa onödigt mycket med att skicka runt sina ettor och nollor. Även GPU:n har fått sig ett par kängor och man ifrågasätter hur eventuella portningar från Sonys och Microsofts nya konsoler kommer stå sig i framtiden. Nintendo har tidigare gått ut med att de efterstävar fler ”hardcore-titlar” till sin plattform och dessa rapporter rör förstås upp en del frågetecken.

Om det är så att WiiU kommer få kämpa för att lyckas hålla jämna steg med dagens konsoler (mer information här) tycker i alla fall jag att Nintendos tekniska satsning är på tok för klen. Säga vad man vill om teknik och spelupplevelse, men att WiiU eventuellt har svårt att hänga med teknik släppt 2005/2006 (Xbox 360/PS3) är faktiskt bara pinsamt. Trots detta kan jag ändå inte låta bli att vara nyfiken på Nintendos nya konsol. Jag har dessutom aldrig ägt en Wii, vilket faktiskt inte är ett helt dumt argument för att köpa WiiU. Vi får se, men något releaseköp blir det inte.

 

Spel vid releasen i Sverige den 30 november

Nintendo
Nintendo Land
New Super Mario Bros. U

505 Games
Funky Barn

Activision
Call of Duty: Black Ops II
Skylanders Giants
Transformers Prime

Disney
Epic Mickey 2: The Power of Two

EA
Fifa 13
Mass Effect 3 – Special Edition

Namco Bandai
Ben 10: Omniverse
Family Party: 30 Great Games Obstacle Arcade
Tank! Tank! Tank!
Tekken Tag Tournament 2 – Wii U Edition

Sega
Sonic & All-Stars Racing Transformed

Tecmo Koei
Warriors Orochi 3 Hyper

THQ
Darksiders II

Ubisoft
Assassin’s Creed III
Just Dance 4
Rabbids Land
Sports Connection
Your Shape: Fitness Evolved 2013
ZombiU

Warner Bros.
Batman: Arkham City – Armoured Edition
Game Party Champions

5 kommentarer

 1. Pelle Duveblad

  Hur mycket jag någonstans i bakhuvudet älskar Nintendo kan jag inte påstå att vi har fått många anledningar att köpa Wii U vid launch. Nintendoland är nog ett kul partyspel, 2D-Mario fungerar i väntan på något större och Scribblenauts är verkligen inte dumt. Men i slutändan tvingas man inse det faktum att man äger Nintendo-konsoler för att spela Nintendo-spel. Pikmin 3 har inget datum och utan något riktigt Mario, Zelda, Metroid, Donkey Kong, Kirby, StarFox, Mario Kart eller Smash Brothers i kikarn känns det som att man betalar för något som inte finns… ännu. Jag är något så otroligt taggad på att vara Samus Aran eller Link i HD med alla Wii U-funktioner man kan tänka sig, men jag vill inte betala för det x antal år i förväg.

 2. Fredrik

  Håller helt med föregående talare.

 3. Daniel

  Håller med, det är Nintendo-spelen man vill åt och när de visar upp ett nytt Zelda, och gärna ett mörkare sådant, så kommer intresset för Wii U öka lavinartat.

 4. Fredrik

  Jag vill fan inte ha ett mörkare Zelda, ge mig ett nytt Wind waker så är jag nöjd 😀 Vill du ha ett mörkare Zelda är det väl bara att spela Darksiders?

 5. Daniel

  Fast det vore kul att se hur just Nintendo skulle hantera det temat med Zelda.