Retro, nytt och allt däremellan.

En kväll med MiSTer del 1 – vad är MiSTer?

Så, jag tog mig äntligen i kragen och skaffade mig en MiSTer, eller snarare komponenterna som krävs för en. Enklast kan den jämföras med en Raspberry Pi och Retro Pie, en dator på ett chip som kan emulera en massa gamla konsoler och datorer. Men till skillnad från en Rasperry Pi bygger mister på en DE10 Nano från Terasic Inc. som är FPGA-baserad. Den kan med andra ord emulera gamla spel på hårdvarunivå snarare än via mjukvara. Det gör stor skillnad.

FPGA-teknologin ligger ovanför mitt huvud så jag kommer inte ge mig in på den i detalj. Men på senare hår har den krupit ner i pris och blivit mer lättillgänglig för vanliga konsumenter vilket också har resulterat i produkter som AVS från RetroUSB eller Super NT från Analogue. Två FPGA-konsoler som hårdvaruemulerar NES respektive SNES med fantastiskt resultat. Vad gör då MiSTer annorlunda? Jo det är ett Open Source-projekt som öppnat upp för en massa galna genier där ute att bidra med sitt kunnande för att på samma enhet emulera en rad olika system. Resultatet är minst sagt imponerande.

MiSTer by night med USB-hub och extraminne.

I grunden krävs bara en DE10 Nano (kostar ca 1600 inkl. frakt) för att börja med MiSTer, men då fungerar bara en handfull system. Så jag beställde även en minnesexpansion på 128MB (du läste rätt), en USB-Hubb och kylning, sen öppnades ett helt hav av konsoler och datorer upp för mig. Vi är fortfarande inte på nivån att dessa FPGA-datorer-på-ett-chip fixar enheter som PlayStation eller Saturn, men det börjar krypa ditåt. Just nu, och på MiSTern, är det framförallt datorer och konsoler från 8- och 16-bitseran som ligger i fokus. Konsoler som NES, Mega Drive, PC Engine och datorer som C64, MSX och Amiga. Men den stödjer även en del arkadtitlar och Neo Geo. För mig var det framförallt Neo Geo och Amiga 500 som hägrade och mer udda system som är svårtillgängliga, svåra att hålla vid liv eller svindyra att samla till.

Äventyret börjar här.

Det här betyder inte att jag kommer kasta ut alla mina gamla konsoler och spel. De får snällt stå där i hyllan. Men med MiSTer märker jag inte den där skillnaden i upplevelse jämfört med originalhårdvara som jag gör med vanliga emulatorer. Så frågan är hur ofta jag kommer koppla in de konsoler som också stöds av MiSTern. För den som vill fortsätta spela på sin PVM eller CRT-TV går det också bra, då krävs bra ett extra kort som kopplas på DE10an. Jag är dock helnöjd med den 720p-signal som skickas ut till min LCD-TV och kommer för stunden att nöja mig där.

Precis som med ”en kväll med Mame” tänkte jag skriva en del artiklar där jag går igenom de system jag spelar på MiSTer, väljer ut några roliga spel och berättar lite mer om hur MiSTer hanterar just det systemet. Men för dig som vill dyka djupare en så kommer här några rekommendationer på ställen att göra just det. Del 2 kommer inom kort.

2 kommentarer

  1. Thommie Eriksson

    Mycket intressant läsning.
    Från vilken sida har du köpt din Mister och extra korten? Är sugen på att sätta ihop en själv 😀

  2. Fredrik

    Tycker jag absolut du ska göra. Köpte min DE10 Nano på digikey.se (skickas från USA). Och sen köpte jag tillbehör från https://misterfpga.co.uk/.