Shooters eller shmups av olika slag brukar som oftast ha ett tema. Militärt som 1942, rymden som Gradius eller fantasy som Dragon Spirit. Sen kan dessa teman skruvas till från den mest seriösa tonen till det absolut helknasiga. En subgenre bland shooters som oftast är rätt knasiga är så kallade Cute ’em Ups. Söta shooters som ibland är parodier på genren eller bara är extremt färgglada med en gullig framtoning. Här kommer ett gäng shooters av det slaget som du hittar på en 16-bits konsol eller emulator nära dig. Observera att jag inkluderar PC Engine även om den tekniskt ses som en hybrid mellan 8-bit och 16-bit. Var redo att smälta.

En not innan vi drar igång listan. Jag har för första gången spelat in klippen från spelen själv (vilket förklarar varför det ryker några liv redan på första banan i de flesta spelen). Om du vill hittar du även en video här med samtliga spel i ett nafs.

Cotton 100%

Det är svårt att värja sig mot Cotton-serien. Den har allt som krävs av en gullig shooter i form av karaktärer, färger och miljöer. Den är dessutom riktigt bra och lagom utmanande. Svår utan att bli hopplös. I det här fallet handlar det om Märchen Adventure Cotton 100% till Super Famicom som är det andra spelet i serien, men ej att förväxla med Cotton 2 som skulle släppas tre år senare. Cotton 100% är snarare en remake på första Cotton än en uppföljare och finns även till PlayStation för den som föredrar det. Oavsett plattform är det ett givet spel för alla som vill ge sig in i genren.

Parodius Da!

Söt shooter nummer två till Super Nintendo fick bli Parodius Da! Även här handlar det om spel nummer två i en serie som totalt skulle se sex delar. Parodius är en parodi på Gradius (därav den fyndiga titeln) och den lyckas bra med den saken. Har du spelat Gradius kommer du känna igen systemen i spelet men du kommer också skratta (eller kanske gråta) av alla bisarra fiender och miljöer du stöter på. Du kan välja mellan några olika skepp (ex Vic Viper eller TwinBee) vilket ger en känsla av variation. Parodius Da! är precis som Cotton 100% ett måste även om det ibland blir lite rörigt.

Twinkle Tale

Mega Driven har inte riktigt samma utbud av extremt gulliga shooters som andra konsoler men ett (något nedtonat) exempel är Twinkle Tale. Den som har spelat Pocky & Rocky till SNES eller föregångaren Kiki Kaikai till PC Engine kommer att känna igen sig direkt eftersom stilen är väldigt snarlik. Du styr din karaktär, ibland fritt och ibland under tvång av scrollande, samlar power ups och tar dig an bossar. En mix av Shoot ’em Up och Run ’n Gun helt enkelt. Fånigt bra är det dessutom, om än inte det gulligaste i den här mixen.

Super Fantasy Zone

Opa-Opa är i farten igen i den här extremt färglada och lite annorlunda shootern från Sunsoft och Sega. Här styr du ditt skepp fritt på en bana och ska skjuta sönder allt du ser. När banan är rensad möter du en Boss och så går spelet vidare till nästa level. Du bör också samla mynt för att handla i shoppen som finns på varje nivå, vilket gör ditt liv betydligt enklare. Fantasy Zone är en klassiker och utgåvan till Mega Drive är inget undantag.

Magical Chase

Nu över till TurboGrafx-16/PC Engine och Magical Chase. Tycker du det påminner en hel del om Cotton, har du inte fel. Men liknelsen till trots, Magical Chase kan stå på sina egna ben och gör det stabilt. Precis som i Fantasy Zone är det viktigt att samla pengar för att handla i butiker, där kan du skaffa dig extra hjärtan/liv och bättre vapen med mera. Magical Chase är en riktig pärla som väldigt få har koll på och eftersom spelet kostar en mindre förmögenhet att inhandla så rekommenderar jag att du hittar ett alternativt sätt att testa det på.

Air Zonk

Sist men absolut inte minst – Air Zonk till TurboGrafx-16/PC Engine. Här hittar du huvudkaraktären från Bonk, fast i någon slags futuristisk cyberpunk-stil och istället för en plattformare är det såklart en shooter. En riktigt bra sådan. Air Zonk är lättillgängligt och extremt underhållande. Power-upsen är kreativa och fienderna skruvade. Jag skulle säga att det här för mig sammanfattar de galenskaper jag vill se i en Cute ’em Up. Alla borde spela.