Välkommen till Operation Shmup där planen är att rangordna så många shoot ’em ups jag bara orkar. Placering i listan avgörs helt och hållet av hur roligt jag tycker spelet är idag, inte om det på något sätt är historiskt viktigt eller om det var imponerande för sin tid. Jag är definitivt ingen expert i genren men ett stort fan. Dags för spel nummer 11 –Habroxia till Playstation 4.

Habroxia är den första moderna shooter som jag tar mig an i den här serien. Nåja, det är helt och hållet ett spel med rötter i åtta- och sextonbitarsgenerationen av shmups, men det kom ut för bara några år sedan. Spelet är utvecklat av den lilla studion Lillymo Games som bara gjort ett spel innan detta. Habroxia finns även till en rad andra plattformar men versionen jag har spelat är den till PS4, fast på min PS5.

Utvärderingen

Jag tänker säga det direkt, Habroxia är inte speciellt bra. Det är inte katastrofalt, bara väldigt generiskt. Spelet inspireras som sagt av äldre titlar som Gradius och hittar aldrig en egen identitet. Musiken är ok, inget mer och samma sak gäller designen. Det känns lite som att studion ville testa att göra en shmup, fick ur sig Habroxia vid första försöket och nöjde sig där. Eller såg det som ett tech-demo inför kommande försök.

Det som ger Habroxia godkänt är att inget i spelet på något vis är trasigt. Allt fungerar som det ska. Spelet är dock väldigt enkelt och vägen till en platinum-trophy var inte speciellt utmanande. Något som förenklar den resan är Habroxias system med permanenta power-ups, vilket gör att du kan köra om banor för att samla in pengar, uppgradera ditt skepp och sen glida igenom de mer utmanande banorna.

Jag vill dock påstå att Habroxia är ett perfekt spel för den som aldrig testat genren och vill uppleva den med minsta möjliga motstånd. På den punkten lyckas spelet bra. Plus i kanten får den också för sina extra-lägen som faktiskt var lite underhållande. Speciellt (sätt in namn) som inspirerats av Space Invaders där ditt skepp är låst på en horisontell bana. Men Habroxias generiska design och bristen på utmaning drar ner betyget ordentligt.

Samtliga spel rangordnade

 1. UN Squadron (Super Nintendo)
 2. Gate of Thunder (PC Engine CD)
 3. Batsugun (Sega Saturn)
 4. Super Star Soldier (TG16/PCE)
 5. Android Assault: The Revenge of Bari-Arm (Sega CD)
 6. R-Type Leo (Arkad)
 7. Trouble Shooter/Battle Mania (Sega Mega Drive)
 8. Aero Fighters 2 (Neo Geo)
 9. Star Parodier (PC Engine CD)
 10. Summer Carnival ’92: Recca (Famicom/NES)
 11. Habroxia (PS4)