Samla achievements eller troféer i spel – är det kul? Vissa hävdar att det blir en jakt på meta-poäng istället för att faktiskt njuta av spelet, andra menar att det ger dem incitament att spela spelet mer djupgående och att utmana sig själva. Efter att ha upptäckt Retro Achievements har jag landat mer i det senare. Jag har inte varit så här poängberoende sedan Xbox 360. 

Retro Achievements är ett community-drivet initiativ till att införa belöningssystem i gamla spel. Precis som det låter. Allting samlas och organiseras via deras hemsida, där du kan följa din egen poängutveckling, se vilka spel och system som faktiskt stödjer achievements och diskutera olika utmaningar med andra spelare. Hemsidan blir din hubb eftersom själva poängsamlandet är utspritt på olika plattformar. 

retroachievements.org blir din hubb för poängjagande.

Hela systemet är såklart baserat på emulatorer av olika slag. Det fungerar inte att samla poäng på riktig hårdvara eller på något fpga-baserat system jag känner till. Gillar du inte att använda dig av emulatorer blir det svårt, men detta kan också vara en anledning till att testa den sidan av retrospelande. På hemsidan kan du läsa om vilka system med tillhörande emulatorer (eller emulator-plattformar) som stödjer poäng. Det stora är att Retroarch gör det, liksom Duckstation (PS1) och PCSX2 (PS2).  

Jag måste erkänna att detta fått mig att spela retrospel mycket mer ingående. Från att ha suttit med ett spel i några minuter för att sedan hoppa vidare till något annat, nöter jag nu vidare i jakten på någon utmanande achievement eller bara för att se hur långt jag kan komma. 

Aktivera achievements i Retroarch eller andra system som har stöd för poäng.

Retro Achievements har också ett väldigt smart upplägg för olika nivåer av poäng. Du kan samla poäng i en lättare nivå där du fritt kan använda dig av save states och annat som gör gamla spel mer lättillgängliga via emulator, men du kan också aktivera ett hardcore-läge som stänger av dessa funktioner och ger dig mer prestigefyllda utmärkelser. Det finns dessutom möjligheten att posta high-scores från spelen och i vissa fall även tiden som det tagit dig att klara en viss bana eller hela spelet. Perfekt för alla som gillar speed-runs. 

Vad man än tycker om achievements har det här för min del skapat en ny nivå i mitt retrospelande och jag har gått tillbaka till gamla favoriter för att se vilka utmaningar som finns där, men också upptäckt nya pärlor som jag nog aldrig skulle sprungit på om det inte vore för den fantastiska communityn på Retro Achievements. Testa!