Det är svårt att ge sig in i shoot ’em ups, eller shmups, för den som inte är så bekant med genren. Börjar en på fel ställe kan det snabbt bli överväldigande, vilket ofta resulterar i frustration och flykt. Så har det många gånger varit för mig, jag spelade ofta i korta stunder, det blev sen för svårt och jag tappade tålamodet. Men efter ett tag ledsnade jag på det beteendet och började undersöka marknaden lite närmre för att hitta spelen som representerade den perfekta inkörsporten. Här kommer fyra spel till jag vill rekommendera för den som vill hitta in i genren – Sega Saturn edition.

Cotton 2 – Magical Night Dreams

Cotton 2 är färgglatt, mysigt och inbjudande. En av många grymma shooters till Sega Saturn. En sak som gör Cotton 2 behagligt att spela är det faktum att du inte dör av ett skott, det ger dig möjlighet att direkt lära dig av dina misstag, istället för att börja om från början eller från en tidigare check-point. Kontrollen i Cotton 2 är inte perfekt och ibland blir banorna något röriga men bossarna är hanterbara och atmosfären i spelet gör att det är lätt att fortsätta nöta när det känns tungt. Ställ ner svårighetsgraden till easy de första gångerna du spelar, men spelet är rättvist och balanserat även på de högre svårighetsgraderna.

Sonic Wings Special

Det som gör Sonic Wings bra för nybörjaren är hur jäkla rakt på sak allting är. Bandesignen är enkel och tydlig, uppgradering av vapen görs bara på ett sätt, det finns ett specialvapen per plan och det är alltid tydligt hur bossarna ska hanteras. Att det dessutom går att åka runt i en Viggen gör ju inte saken sämre. Vill du spela en shooter som inte krånglar till det på något vis, men samtidigt inte sticker ut speciellt heller, är Sonic Wings ett extremt tryggt val.

Twinkle Star Sprites

Vad får du om du korsar Battle Tetris med en riktigt gullig Shoot ’em Up, jo antagligen får du Twinkle Star Sprites. Du innehar halva skärmen där du spelar en anime-doftande shooter, ju bättre du spelar desto mer skit slänger du över på den andra planhalvan där din motståndare försöker överleva både din skit och de normala fienderna som kommer flygande. Inte för att spelet är direkt superenkelt, men det är ett annorlunda och ruggigt underhållande sätt att öva på dina shmup-färdigheter.

Strikers 1945

Sista spelet i den här utgåvan av Listat är Strikers 1945 som jag också tycker är det bästa spelet i listan. Strikers 1945 kan vara en extremt brutal upplevelse men som tur är går det att justera svårighetsgraden ordentligt. Närmare bestämt i 7 steg från Very Hard ner till… Monkey. Men skäms inte för att börja som en apa, du kommer ganska snabbt kunna jobba dig uppåt. I övrigt är det en klassisk japansk vertikal shooter som utspelar sig efter det andra världskriget. Fokus ligger på bossarna som först ser ut som normala saker men som snabbt byter skepnad till brutala, asballa, robotar.