Ibland vill jag bara ha något lättsamt att spela, något som inte kräver speciellt mycket tid och där 30 min spelande känns fullt tillräckligt för att mätta mitt behov. Det är oftast här arkadspelen kommer in i leken, där själva designen skriker just korta men explosiva sessioner. En konsol där arkadspelen gjorde sig speciellt väl var Segas Dreamcast. En enhet som betyder mycket för mig personligen och en konsol jag regelbundet återvänder till för att återuppleva en enklare tid. Jag tänkte nu lista några arkadspel som fick ett bra hemmaliv hos Dreamcasten, för sakens skull ska nämnas att jag utelämnar shooters och regelrätta sportspel eftersom det kommer andra texter om det senare. Här kommer 5 tips på arkadportningar som ingen ska missa till Segas sista, men helt underbara konsol.

Samba de Amigo

Visst, Samba de Amigo är lite krångligt om man vill ha den fulla upplevelsen. Får då krävs marackas med tillhörande attiraljer. Det går att spela med bara kontrollen men då blir upplevelsen också begränsad. Spelet är ett klassiskt rytmspel där det gäller att skaka dina marackas i takt med musiken och även genomföra en pose då och då. Låtvalen är underhållande och spelet är så färgglatt och upplyftande att det inte går att ogilla. Hittar du tillbehören till ett vettigt pris – slå till.

Cosmic Smash

Här har vi något av en udda fågel. Cosmic Smash är något så knasigt som en blandning mellan squash och pusselspel. Lite som break out eller arkanoid. Du ska med begränsad tid rensa din bana från klossar vilket du gör genom att träffa dem med bollen. Kontrollen är enkel, slag, smash och hopp. Men ganska snabbt blir banorna mer intensiva med rörliga objekt som hindrar dig från att enkelt pricka klossarna på banan. Och när tiden är ute, ja då är det Game Over. Cosmic Smash är både hypnotiskt och energiskt, i en galen kombo.

Soul Calibur

Ingen sådan här text skulle vara komplett utan uppföljaren till Soul Edge – Soul Calibur. Namco släppte detta briljanta och relativt lättillgängliga spel i arkadhallarna 1998 och skulle sedan porta det till Dreamcast året efter. Och vilken version vi fick till konsolen. Jag tror det är många med mig som tappade hakan första gången vi fick se Soul Calibur i rörelse och för mig var det en stor anledning till att jag skaffade en Dreamcast. Spelet skulle få uppföljare men inget skulle på allvar skaka om världen som första Soul Calibur gjorde.

Crazy Taxi

Ett annat spel som verkligen måste omnämnas är Crazy Taxi. Spelet som verkligen lever upp till sin titel. Här ska man köra taxi som ingen annan, det ska gå snabbt och får gärna vara lite farligt. Nu när jag tänker efter har jag nog suttit i en sådan taxi vid något tillfälle. Crazy Taxi utvecklades av Hitmaker (en studio inom Sega) som även slängde ur sig grymheter som Virtua Tennis och Confidential Mission. Ren och skär kvalitet som till tonerna av Offsprings All I Want slänger ut oss på en helt galen resa.

Daytona USA 2001

Originalet är bättre till Arkad, men jag vill fortfarande slå ett slag för uppföljaren som fick en mycket välgjord portning till Dreamcast. Så i avsaknad av bra hemmaversioner av ursprunget så är det här ett habilt alternativ. Hastighetskänslan är där den ska och även om kontrollen ibland känns lite flytande så vänjer man sig. Är du ute efter någon timmes arkadracing som utmanar utan att göra saker för komplicerat är Daytona USA 2001 ett givet köp.