Det är hög tid att skaka liv i Operation Shmup igen, men den här gången i ny form. Tidigare ”tävlade” jag och Daniel i olika shooters som ett sätt att bli bättre på dem, men också att upptäcka och testa intressanta titlar. Även om den tävlingen har kallnat är jag fortfarande sugen på att dyka djupare i genren. Detta genom att spela, skriva om och rangordna så många shoot ’em ups till så många system jag bara orkar.

För några veckor sedan sprang jag på Project Peacock, som mer eller mindre är ett script som samlar ihop samtliga shooters (och dess varianter) till PC Engine (inklusive CD och SuperGrafx). Detta är skapat av Smokemonster, en fantastisk person och resurs när det gäller att kurera och samordna spel till olika format i retrovärlden. Project Peacock fick mig att inse hur sjukt många shooters, och spel med inslag av shoot ’em up, det finns – enbart till PC Engine.

Jag som älskar att göra listor och strukturera saker jag sysslar med gick igång på det här direkt och tänker nu ge mig ut på ett galet äventyr. Att försöka spela så många Shoot ’em Ups jag mäktar med till så många konsoler jag har tillgång till, skriva korta texter om spelen och sen rangordna dem i relation till varandra. Jag tänker inte ta hänsyn till hur bra de var för sin tid utan helt kallt ställa spelen mot varandra utifrån hur bra jag tycker det är i skrivande stund. För att orka detta kommer jag hålla det enkelt. Jag tar ett spel i taget, sammanfattar mina intryck i en kortare text och om möjligt spelar jag också in ett klipp från spelet. Slutligen positionerar jag spelet i en lista (se nedan), som följaktligen kommer att växa med tiden. Jag kommer inte motivera den exakta positionen utan mer gå på magkänsla, men förhoppningsvis kommer skälet till den ungefärliga positionen synas i texten. Håll utkik – första delen kommer väldigt snart.

Samtliga spel rangordnade

  1. Första spelet kommer snart