Racingkavalkaden fortsätter med fler bilspel ur ett ovanifrån-perspektiv. I den här delen kommer fler spel till Amiga 500 som utan tvekan är den maskin jag kan hitta med flest riktigt bra representanter från genren. Men ett par andra system får också plats i avsnitt två av Listat – bilspel från ovan.

Nitro (Amiga 500)

Jag har skrivit en massa om Nitro tidigare så jag tänker fatta mig kort. Nitro är utan tvekan mitt favoritspel i den här sub-genren. Nitro var fantastiskt när det släpptes och det är fantastiskt idag. Bandesignen är välbalanserad, kontrollen tajt och fokus ligger enbart på racing. Helt i min smak. Har du inte spelat det tidigare så gör dig en tjänst och åtgärda den saken.

Carnage (Amiga 500)

Carnage är ett smått kaotiskt spel med pyttesmå bilar (eller rejält ut-zoomad kamera om du föredrar det) som snabbt blir väldigt frenetiskt. Med en AI som älskar att hosta ur sig minor finns det alltid hinder på banan att undvika. Dessutom går det att mötas på vägarna eftersom vissa sträckor körs i båda riktningarna vilket brukar resultera i en del krockar. Upplägget är annars enkelt, en topplacering ger dig bra inkomst som du kan använda för att uppgradera bilens stats och köpa boosts eller minor. Ljudet i spelet är ganska irriterande så det drar ner upplevelsen något.

Neo Drift Out: New Technology (Neo Geo)

Nu till något annat än Amiga, nämligen monsterkonsolen Neo Geo. Neo Drift Out är ett rallyspel ur ett isometriskt perspektiv. För alla som är bekanta med sporten är upplägget enkelt. Du får direktiv om till exempel kommande svängar, du spelar olika etapper i klassiska rallymiljöer och kan välja mellan tre lika klassiska rallybilar som alla har unika stats. Spelet är intensivt och det tog ett tag för mig att bli vän med kontrollen. Men efter det blev Neo Drift Out snabbt en favorit, speciellt till en konsol som kanske inte är mest känd för sina bilspel.

Super Off Road (SNES)

Nästa sista spelet för den här gången får bli Super Off Road till SNES. Inte för att det är en direkt favorit men det måste upplevas likväl. Spelet fysik är helt tokig och bilarna kastas runt som studsbollar ute på banan. Det går att plocka upp pengar (vilket innebär mer deg att uppgradera sin bil för) och nitro ute på banan. Och tro mig, nitro behövs. Av någon anledning tycker jag Super Off Road är riktigt utmanande och den silverfärgade bilen har en tendens att ge mig på nöten, gång på gång. Värt att testa.

Super Cars II (Amiga 500)

Sist ut för den här gången får bli ett spel jag inte kan låta bli att nämna. Super Cars II till Amiga, såklart. Jag vet inte hur många timmar jag lagt ner på det här spelet men det är väldigt många. Det kanske inte har åldrats lika väl som till exempel Nitro men det står sig fortfarande bra idag.

Det var allt för del 2 av Listat – Bilspel från ovan. Det kanske kommer en till del men då måste jag upptäcka lite nytt först. Det finns några spel som uppenbart saknas här, som Death Rally, Ignition eller Mashed. Anledningen är att jag inte har något bra sätt att spela in dessa spel och i vissa fall även spela dem. Men då har jag i varje fall nämnt dem.