Retro, nytt och allt däremellan.

Releasefredag: Castlevania: Lords of Shadow 2

Castlevania: Lords of Shadow var spanska Mercury Steams försök att återinföra Castlevania till spelindustrins finrum. Resultatet var inte alltför pjåkigt. Som många gånger i seriens historia lånade man tidigare testade system. Symphony of the Night, det första Castlevania till PlayStation och femte generationens hårdvara, ofta prisat som ett av de bästa spelen genom tiderna, var det första att kallas Metroidvania på grund av sitt spelupplägg och bandesign. Lament of Innocence som introducerade serien till sjätte generationen och PlayStation 2 hade ett stridssystem väldigt snarlikt Devil May Cry. När så Lords of Shadow nådde butiker under 2010 var det influerat av God of War i nivåstruktur och combat. Spelet mottogs bättre av kritiker än Castlevania-spelen till PS2, och fans hittade mycket att gilla i denna nya version av Castlevania. Innan del två hann Mercury Steam släppa en mellanakt till 3DS med det smidiga namnet Castlevania: Lords of Shadow: Mirror of Fate, som ansågs vara alldeles för spretigt. Hjärtat satt på rätt ställe med många referenser till alla möjliga spel i serien, men som äventyr kom Mirror of Fate aldrig samman. Idag släpps Castlevania: Lords of Shadow 2, den sista delen i Lords of Shadow-serien.

Ambitionerna verkar ha blivit för stora. I ett försök att få till intensiva och avancerade strider, en öppen värld, stealth och fina röstskådespelare har kvaliteten sjunkit överlag. Ointressanta karaktärer, fruktansvärda stealth-sekvenser och osmidig mini map är exempel på det ofokus som Lords of Shadow 2 plågas av. Åsikterna varierar om den grafiska kvaliteten, men combat-systemet är överlag uppskattat. I jämförelse med det superlinjära Lords of Shadow faller dock nummer två platt, då man inte lyckats ta med sig den unika känslan ut i den öppna världen. Tyvärr verkar det som att Dracula skulle stannat i kistan den här gången. Castlevania: Lords of Shadow 2 släpps till Xbox 360, Playstation 3 och PC.

1 kommentar

  1. Daniel

    Trist att det inte blev så bra som jag hoppats. Gillade första Lords of Shadow väldigt mycket nästa hela spelet igenom och hade stora förhoppningar om del två.

    Det har ju snurrat runt lite info nu i efterhand om dåligt fokus i utvecklingen och att en av producenterna kanske fått lite hybris. Det är iaf vad några källor hävdar… För mig är spelet nu avskrivet från inköpslistan.